Vanaf 28 januari 2025 kun je weer een AanZET-subsidie aanvragen voor de aanschaf van een nieuwe emissieloze vrachtwagen. Eerdere jaren was de interesse zo groot, dat de subsidiepot al na één of twee dagen leeg was. Bereid je daarom nu alvast voor om je aanvraag direct in te kunnen dienen. De Limburgse logistiek makelaars helpen je er graag bij.
Met de regeling AanZET kun je subsidie aanvragen voor de aanschaf of financial-lease van een nieuwe e-truck. Ook voor operational lease zijn binnen AanZET mogelijkheden. Hiervoor kun je het beste informatie opvragen bij je leasemaatschappij.
Subsidiebedrag maximaal 115.200 euro
Het beschikbare budget is 35,3 miljoen euro. Op 30 september 2025 volgt opnieuw een openstelling met een budget van 30 miljoen euro. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de voertuigcategorie en het type onderneming en is maximaal 115.200 euro.
Toegestaan in zero-emissiezones
De aanschaf van een emissieloze vrachtwagen is onder andere slim als je zo nu en dan in het centrum van Maastricht of Venlo komt. In Maastricht en 13 andere steden geldt nu een zero-emissiezone; Venlo heeft vanaf 2027 zo’n zone. Je mag als ondernemer de zero-emissiezones niet zomaar in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zones.
Dit heb je nodig voor je subsidieaanvraag
Heb je interesse in de subsidie, bereid je dan nu alvast voor.
- Zo heb je een niet-definitieve koop- of leaseovereenkomst nodig. In de voorlopige overeenkomst kun je een clausule laten opnemen, bijvoorbeeld: ‘order is definitief na toekenning AanZET’. Mocht jouw bedrijf geen subsidie krijgen, dan kun je dankzij deze clausule de overeenkomst annuleren.
- Ook heb je e-herkenning van minimaal niveau 2+ nodig om de subsidieaanvraag te kunnen doen. E-herkenning is een veilig inlogmiddel waar ruim 500 verschillende dienstverleners, zoals gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars mee werken. Meer info over e-herkenning en de diverse aanbieders.
- Doe voor de subsidieaanvraag de mkb-toets om te bepalen bij welke categorie je bedrijf hoort (klein, middelgroot, groot).