Energie

Urgentie is groot

De energietransitie is een actueel en belangrijk thema, ook in Limburg. Verschillende invloeden van buitenaf, zoals de Oekraïne oorlog, hebben ervoor gezorgd dat de urgentie een stuk duidelijker is geworden. Als ondernemer wil en moet je hieraan bijdragen maar ben je vaak zoekende naar regelingen die het beste passen bij jouw bedrijfsmodel of groeiplannen.

Op shiftLimburg informeren we je over regelingen die je helpen op weg naar groene maar ook zuinige bedrijfsprocessen.

Welke regelingen kunnen voor jou interessant zijn?

De partners van shiftLimburg bieden je hulp binnen de energietransitie en staan je graag te woord. Maar er zijn ook interessante regelingen en programma's die van meerwaarde zijn in de keuzes die jij wil maken. We lichten er een aantal uit voor je.

DEB platform Limburg

Dé MKB-tool voor energiebesparing en verduurzaming

Wie energie bespaart, bespaart kosten en onderneemt duurzaam. DEB helpt je hierbij. DEB is een onafhankelijke online tool voor ondernemers en wordt dankzij subsidie kosteloos aangeboden. DEB geeft inzicht in mogelijke energiebesparende maatregelen die in korte tijd terug te verdienen zijn én die passen bij jouw onderneming en jouw branche.

Ga naar het DEB platform

Hogere energiekosten?

Zoek je hulp bij de eerste stappen hoe om te gaan met hogere energiekosten?

  • Via het KVK Energieloket krijg je persoonlijk advies en praktische informatie over energie besparen en verduurzamen van uw bedrijf.
  • Het Ondernemersplein biedt je veel informatie over verduurzamen, energie opwekken, milieuregels en CO2 verminderen.

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) helpt ondernemers energie te besparen en te verduurzamen. Met deze subsidie van het Ministerie van EZK kun je een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Het energieadvies geeft inzicht in het verder verduurzamen van jouw onderneming en/of wagenpark. Ook geeft de SVM subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies.

Ga naar de subsidieregeling

Tegemoetkoming Energiekosten

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. Met behulp van deze tegemoetkoming krijgt je als energie-intensieve mkb'er meer adem om je bedrijfsmodel toekomstbestendig te houden.

TEK is open van 21 maart 09:00 uur tot en met 2 oktober 17:00 uur. Je kunt dan met terugwerkende kracht aanvragen voor de periode van 1 november 2022 tot 31 december 2023.

Meer info

Koplopersproject

Je wil energie besparen en de eerste stappen zetten op andere thema’s van duurzaamheid. Wellicht weet je niet precies waar te beginnen, kun je wel een duwtje in de rug gebruiken of wil je weten wat je nog meer zou kunnen doen. In een Koploperproject ga je samen met een groep van 8 tot maximaal 15 mkb’ers uit Limburg aan de slag met duurzaamheid en ontdek je wat dit voor jouw bedrijf kan opleveren. Denk o.a. aan het reduceren van je energieverbruik en van je CO2 Footprint, communiceren over duurzaamheid en voorbereiden op aankomende MVO-rapportageverplichtingen.

Het unieke aan dit project is dat je zowel individueel als gezamenlijk met de andere deelnemers aan de slag gaat met duurzaam ondernemen. Onder deskundige begeleiding doe je gedurende een periode van ongeveer 9 maanden veel inspiratie en nieuwe inzichten op door alle kennis en tools die je vanuit het project mee krijgt. Je leert vooral ook veel van je mede-Koplopers, doordat je plannen en resultaten met elkaar deelt tijdens bijeenkomsten en bedrijfsbezoeken. 

Lees meer

Lees de inspirerende verhalen van ondernemers!

Vragen of meer weten?

Neem contact op via hallo@shiftlimburg.nl.

No