Lerend-Eten & Zuivel van Nu zetten moderne technieken in om verder te groeien

Datum van item

2 juni 2022

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

124x bekeken

Lokale Lerend-Eten producenten van groente, fruit, zuivel, graan, vis en vlees werken samen met Rendiz en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt om basisschoolleerlingen blij te maken met vers en gezond eten. Een mooi initiatief dat is ontstaan vanuit passie en de overtuiging dat het anders kan. Maar hoe kun je het anders doen? Daar kunnen lokale zuivelproducent Zuivel van Nu en verbinder Lerend-Eten ons alles over vertellen.

Dit is deel 3 uit het verhaal van Lerend-Eten & Zuivel van Nu. Lees eerst deel 1 & deel 2.

Marianne, Mark & Ineke with dairy

Aandacht voor inclusiviteit

Marianne’s rol binnen Lerend-Eten bestaat vooral uit het verbinden van de juiste partijen, een stukje netwerken en ondersteunen. Volgens haar zijn dit soort verhalen de magneet. ‘We hebben onszelf de vraag gesteld hoe je inclusiviteit makkelijker kunt maken. Want het is niet eenvoudig om de begeleiding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed neer te zetten. Met Rendiz werkt dat heel fijn. Zij helpen ons met het verzorgen van gezonde lunches en hebben dit soort zaken goed geregeld. Lerend-Eten wil deze verbindingen steeds sterker maken door het verhaal te blijven delen. Gewoon door onszelf te zijn. Blijven bewegen, vertrouwen en voelen vanuit die diepe waarom.’

"Lerend-Eten wil deze verbindingen steeds sterker maken door het verhaal te blijven delen."

Enorme groei

Voor Mark en Ineke begon het allemaal in hun eigen keuken. De grote vraag naar verse zuivel van boerderij bezoekers was een van de redenen om te starten met zuivelverwerking. 'We wilden die mensen maar al te graag kennis laten maken met onze eigen zuivel. Zonder enige kennis van hoe je zuivel verwerkt begonnen we te experimenteren. We wilden zelf de draaiknoppen uitvinden. Dat is misschien een beetje eigenwijs, maar toont ook het ondernemerschap dat erbij komt kijken. Zo groeide Zuivel van Nu van een pan van 20 liter naar meerdere pasteurs met een totale inhoud van 1100 liter.'

De zuivelproductie groeit nu zo hard dat de zuivelruimte eigenlijk te klein geworden is. ‘Vroeger molken we onze koeien met de hand, tegenwoordig vullen we onze zuivelproducten af met de hand. Het melken van onze koeien gebeurt inmiddels volledig automatisch dankzij de melkrobots. Deze mooie techniek geeft de koeien de ruimte om te gaan en staan waar ze willen. Ze kunnen dag en nacht kiezen wanneer ze gemolken worden, naar buiten gaan, drinken, eten, liggen en noem maar op. Het houden van koeien die zoveel vrijheid hebben maakt het werk nog mooier.’

Mark & Inke

Ambities

Mark en Ineke hebben inmiddels de ambitie om ook met de verwerking van hun eigen zuivel gebruik te gaan maken van de moderne technieken die beschikbaar zijn in de zuivelverwerking. ‘We zijn klaar voor de volgende stap, want inmiddels weten we hoe het is om zelf melk te verwerken en te vermarkten. Echter, qua arbeidsintensiteit en efficiency is nog een hele stap te maken. Het komende jaar gaan we hier intensief mee aan de slag.’