Lerend-Eten & Zuivel van Nu brengen eerlijke en gezonde voeding naar de regio

Datum van item

19 mei 2022

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

244x bekeken

Lokale Lerend-Eten producenten van groente, fruit, zuivel, graan, vis en vlees werken samen met Rendiz en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt om basisschoolleerlingen blij te maken met vers en gezond eten. Een mooi initiatief dat is ontstaan vanuit passie en de overtuiging dat het anders kan. Maar hoe kun je het anders doen? Daar kunnen lokale zuivelproducent Zuivel van Nu en verbinder Lerend-Eten ons alles over vertellen.

Dairy of Now

Passiegedreven initiatief

“De tijd is rijp voor iets nieuws.” Met die zin opent Marianne Geurts het gesprek. Samen met John van Helden initieerde ze Lerend-Eten. Een initiatief dat zich onder andere inzet voor eerlijke prijzen voor telers in de landbouw. Marianne: “Wij willen een open en transparant systeem creëren, waarbij lokale telers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bouwen aan een mooiere wereld.” Ongeveer twee jaar geleden zijn ze, met enkele telers uit verschillende settings, gaan kijken hoe ze dit samen kunnen realiseren. Met de ‘gezonde school van de toekomst’ in Zuid-Limburg kwam Lerend-Eten tot leven.

"Wij willen een open en transparant systeem creëren, waarbij lokale telers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bouwen aan een mooiere wereld."

Marianne

Samen bewegen

“Stapje voor stapje gaan we ontdekken hoe we meer potentie uit elkaar kunnen halen. Het begint bij kinderen en gezond eten. We bewegen samen met verschillende partijen, zoals Kokkerelli. Ons doel is om deze beweging steeds te versterken. Samen met lokale leveranciers willen we mensen, in dit geval kinderen, helpen met gezonde voeding. En daar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij betrekken”, aldus Marianne.

Drijfveren

Beweegredenen die in Lerend-Eten samenkomen zijn: hoe kan de keten eerlijker, transparanter en op een natuurlijke manier? Marianne: “Vooral niet te ingewikkeld doen. Gewoon zoals we het vroeger ook deden, maar dan in deze tijd. Vanuit verbinding en open.” Dat is in deze strategische samenleving helemaal niet makkelijk. Maar bij Lerend-Eten is alles transparant, ook het verdienmodel. De lokale leverancier bepaalt de prijs. “Wij willen onszelf in de spiegel kunnen aankijken. Dat is voor ons een hele belangrijke ‘waarom’. Dat de keten weer rond wordt, met de consument of het kind in het midden. We hopen anderen te inspireren om dit samen te gaan doen. Dan krijg je dit soort mooie verbindingen”, vertelt Marianne.

"Het hele verhaal dat Lerend-Eten wil uitdragen kunnen wij aan mensen laten beleven."

Ineke

Moderne veehouderij van nu

Zuivel van Nu is een lokale zuivelproducent in Velden (Venlo). Op de boerderij bieden eigenaren Mark van Lipzig & Ineke Haast de mogelijkheid om pure producten te consumeren en kennis te maken met zuivel en de boer die erachter staat. Ineke: “Het hele verhaal dat Lerend-Eten wil uitdragen kunnen wij aan mensen laten beleven. Dat sluit ook helemaal aan bij onze passie: mensen dichter bij de bron brengen, laten zien waar zuivelproducten echt vandaan komen. Dat is heel mooi.”

Boerderij sfeer

Zuivel van Nu levert zuivelproducten aan supermarkten, retail, horeca en ziekenhuizen. Maar uiteindelijk komen mensen graag naar de boerderij en zijn ze ook bereid om iets meer te betalen. Ineke: “De boerderij sfeer brengt een hele andere beleving dan het schap in de winkel. Het goede van de boerderij en het platteland met de roots van vroeger, de oorsprong, dat is een stapje terug naar het verleden. Hoe het eerst was, de korte keten. Het is belangrijk dat de juiste informatie bij de leerlingen terecht komt. Onderwijs sluit lang niet altijd aan bij wat er hier gebeurt. Wij denken dat het cruciaal is om te laten zien hoe zuivelverwerking echt gaat. Dat gaat niet alleen over gezondheid, maar ook over waarom een product gezond en eerlijk is.”

Dit artikel is het eerste deel van het verhaal van Lerend-Eten & Zuivel van Nu. Binnenkort volgen deel 2 en deel 3.