Lerend-Eten & Zuivel van Nu willen terug naar vroeger in de tijd van nu

Datum van item

25 mei 2022

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

208x bekeken

Lokale Lerend-Eten producenten van groente, fruit, zuivel, graan, vis en vlees werken samen met Rendiz en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt om basisschoolleerlingen blij te maken met vers en gezond eten. Een mooi initiatief dat is ontstaan vanuit passie en de overtuiging dat het anders kan. Maar hoe kun je het anders doen? Daar kunnen lokale zuivelproducent Zuivel van Nu en verbinder Lerend-Eten ons alles over vertellen.

Dit is deel 2 uit het verhaal van Lerend-Eten & Zuivel van Nu. Lees eerst deel 1.

Dairy Products

Een eerlijk verhaal

“Door een eerlijk verhaal te vertellen leggen we een goede basis voor de leerlingen, voor onze nieuwe generaties. Het was een van onze drijfveren om zelf verse zuivelproducten te gaan produceren. We hebben de melk, de kennis en kunnen mensen de ruimte geven om de boerderij te beleven. En dus ook om te gaan consumeren. Als wij op die manier onze producten op basisscholen, samen met Lerend-Eten, kunnen aanbieden is dat echt een hele mooie stap”, aldus Ineke.

"We hebben de melk, de kennis en kunnen mensen de ruimte geven om de boerderij te beleven."

Ineke

Succesvol proeftraject

Basisschool de Toermalijn in Tegelen heeft, in samenwerking met de Gemeente Venlo, alles gedaan om Lerend-Eten mogelijk te maken. Marianne: “De Toermalijn had al gezonde lunchpakketten van de supermarkt. Maar dit is gewoon anders, ze merken het verschil. De bezieling en het verhaal maakt dat het op alle fronten beter past.”

Het zet wel wat in beweging, want andere scholen zien dit gelukkig ook. Zo begint het initiatief steeds meer vorm te krijgen. Wil Lerend-Eten echt op grotere schaal haalbaar worden, dan moeten meerdere scholen gaan aanhaken. “We voelen het als een missie, vanuit de beweging die we vanuit onszelf maken, om bij te dragen en te kijken hoe willen we dit nu als samenleving doen. Zodra de noodzaak gevoeld wordt om kinderen gezonde voeding te geven – zo min mogelijk bewerkt en van lokale telers, want dat is ook het doel natuurlijk – en ze snappen wat ze eten, zal de bereidheid ook veel groter zijn”, volgens Marianne.

De korte keten

Op de vraag wat Zuivel van Nu anders doet in vergelijking met vroeger, antwoordt Ineke: “Eigenlijk doen we weer hetzelfde als de eerste generatie. Vroeger was de korte keten heel normaal. Producten werden regionaal geproduceerd, verwerkt en vermarkt. Maar toen kwam de volgende generatie en ontwikkelde de techniek zich steeds verder. De mensen konden veel meer én wilden veel meer. De verwerking van de zuivel werd gecentraliseerd en er kwam steeds meer behoefte aan eenvoud, zoals lang houdbare producten. De fabrieken speelden daar goed op in.”

"Eigenlijk doen we weer hetzelfde als de eerste generatie. Vroeger was de korte keten heel normaal."

Ineke

Nieuwe generatie

Nieuwe generatie

In de nieuwe generatie zie je dat mensen zich opnieuw bezighouden met waar hun voedsel vandaan komt. Want wat wordt er eigenlijk regionaal geproduceerd? Corona heeft daar zeker aan bijgedragen. Ineke: “Steeds meer mensen vinden hun weg naar de boerderij. De waardering van klanten die bij ons verse zuivel komen halen is groots. En eigenlijk staat dat zelfs haaks op de kritiek die vaak over veehouderij wordt geuit. Ons doel is om verse zuivelproducten te produceren in samenwerking mét en vóór onze omgeving. Uiteraard met veel liefde en zorg voor onze dieren, hun gezondheid staat altijd voorop.

Andere mindset

“Nu gaan we weer terug naar het kleinschalige, regionale en zo min mogelijk bewerkt voedsel. We bieden zuivel die alleen gepasteuriseerd is, oftewel voedselveilig gemaakt wordt. Dit betekent wel dat onze producten minder lang houdbaar zijn. Dat is nog wel een dingetje. Het is aan ons om mensen te leren naar een product te kijken, te ruiken en te proeven. Vaak kun je het langer consumeren dan de houdbaarheidsdatum aangeeft. In het kader van voedselverspilling is het ook belangrijk dat we dat met z’n allen gaan leren”, aldus Ineke.

Dit artikel is het tweede deel van het verhaal van Lerend-Eten & Zuivel van Nu. Binnenkort volgt nog deel 3.