Bij Crossroads werken we aan een economisch gezonde regio Noord-Limburg en een mooie woon-werk omgeving voor onze inwoners, werknemers, studenten en toeristen. Crossroads is ervan overtuigd dat het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs grote maatschappelijke thema’s en uitdagingen het beste samen kunnen aanpakken. Want het lukt niet altijd om die in de eigen koker op te lossen.
Daarom zorgt Crossroads ervoor dat die samenwerking tot stand komt. Dat doen we door te werken aan twee doelen:
- De talen te spreken van het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs.
- Samen te werken aan actuele thema’s zoals duurzaamheid en circulariteit, human capital, gezondheid en kennisdelen & innoveren.
- Cross-overs te zoeken tussen die domeinen, thema’s en sectoren.
Iedere samenwerking begint namelijk bij een uitdaging, vraag of idee. Misschien zoek je alleen nog die ene connectie om succesvol te worden. Crossroads verbindt, versterkt en versnelt door aansluiting te faciliteren bij regionale projecten, initiatieven of netwerken. Zo werken we samen aan de versterking van de Noord-Limburgse economie en de Gezondste Regio.
Rol in duurzaam ondernemen in Limburg
Een van de doelen van Crossroads Limburg is ‘Toekomstbestendig ondernemen’ waarbij we de innovatiekracht vergroten en organisaties helpen duurzamer te worden. We streven ernaar dat het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs grote maatschappelijke thema’s en uitdagingen samen aanpakken. Want het lukt niet altijd om die in de eigen koker op te lossen. Alleen ben je sneller, maar samen kom je tot nóg duurzamere oplossingen. Dat is onze rol in duurzaam ondernemen!
Raakvlakken met de 4 transities
Crossroads Limburg werkt aan vier thema’s. Die overlappen grotendeels met de vier transities die LIOF uitlicht.
- Duurzaamheid en circulariteit: De grondstoffen die de aarde te bieden heeft, zullen op een gegeven moment opraken. Als maatschappij kunnen we daar dus niet eeuwig uit blijven putten. Daarom is het voor bedrijven noodzakelijk om te verduurzamen, meer circulair te worden en (gedeeltelijk) eigen energie op te wekken.
- Human Capital: Er is een krapte op de arbeidsmarkt die naar verwachting alleen maar groter zal worden. Hoewel er veel talent woont, studeert of werkt in de regio, blijkt veel talent weg te stromen naar andere regio’s of blijft talent onbenut en er is een onbekendheid met de bedrijven die er zijn en de opgaven die daar spelen.
- Gezondheid: De zorgvraag is groot en blijft naar verwachting groeien de komende jaren. De zorg zal dit niet alleen aankunnen. Daarom focussen we op innovaties binnen de zorg, het versterken de aandacht door bedrijven op de gezondheid van hun werknemers en in de invulling van vrijetijds-behoeften door de leisure-sector.
- De wereld om ons heen verandert zo snel, dat het moeilijk is om bij te blijven op de inhoud. Terwijl net die inhoudelijke kennis kan bijdragen aan een bedrijfstransitie. Het is belangrijk dat de mensen uit bedrijven bij elkaar komen en van elkaar leren en samen innoveren in de ‘grenzen’ van de markten.
Dus circulariteit en gezondheid zijn thema’s die een op een overeenkomen met de transities van shiftLimburg. Energie is bij ons onderdeel van Duurzaamheid en circulariteit. Als laatste digitalisering, deze staat niet expliciet genoemd, maar we zien dit als een ontwikkeling die voor elk thema van belang is.