Zonneweide voor varkensboeren

Datum van item

6 september 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

0 likes

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

0x bekeken

De Provincie Limburg helpt varkensboeren die willen stoppen. Door middel van een goedkope lening kunnen boeren zonnepanelen plaatsen op de plekken waar de stallen stonden. Boeren kunnen op deze manier zonder of met minder schuld stoppen met hun boerenbedrijf.

Met de goedkope leningen kunnen de boeren zonnepanelen aanschaffen. De boer kan een nieuw inkomen werven en eventuele schulden aflossen. Bij een zonneweide van 0.5 ha is de netto-opbrengst over 20 jaar € 172.000 en op 1 ha ruim 4 ton, volgens een rekenvoorbeeld van de Provincie.

Warme sanering

Zoals ook eerder vermeld, staat de varkenssector voor een grootschalige warme sanering, met name in Noord-Limburg en Oost-Brabant. De sanering zorgt voor een afname van de veestapel met minder stank, ammoniak en fijnstof als gevolg. Boeren die meedoen aan de warme sanering zijn verplicht om de stallen te slopen. De grond die vrij komt is ideaal voor een zonneweide. Het is overigens niet de bedoeling dat de zonneweide goede landbouwgrond in beslag neemt. Indien het plan slaagt, kunnen in de toekomst ook andere boeren en tuinders van deze optie gebruik maken.

Bron: Dagblad de Limburger