ZON Fruits & Vegetables ziet kans voor termijnmarkt voor tomaten

Datum van item

2 augustus 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

13x bekeken

Na een haalbaarheidsonderzoek naar aansluiting bij een Europese termijnmarkt voor grondstoffen van hoogleraar Joost Pennings van Maastricht University, ziet ZON Fruit and Vegetables kansen voor een termijnmarkt voor tomaten. Op een termijnmarkt handelen meerdere partijen, waardoor je meer zekerheid over prijs kunt krijgen.

Volgens Michiel van Ginkel, directeur ZON, zijn de plannen kansrijk om meer zekerheid te creƫren in prijs en volume. De dagmarkt brengt veel onzekerheid met zich mee. Er zitten veel voordelen aan het koppelen van de dagmarkt met de termijnmarkt. Op de termijnmarkt handelen namelijk meerdere partijen, waardoor je meer zekerheid over je prijs kunt krijgen. Datzelfde geldt voor een vast volume. Een termijncontract geeft daardoor veel meer zekerheid.

Succesvoller in samenwerking

ZON is op zoek naar partners om een eerste stap te zetten in tomaten. Het plan is nog volop in ontwikkeling, maar de mogelijkheid bestaat om een internationale termijnhandel op te zetten voor glasgroente bij een bestaande Europese beurs. De kansen op succes is groter als meerdere partijen samenwerken, geeft Van Ginkel aan.

Bron: GFactueel