Jonge agrarische ondernemers hoeven het wiel niet zelf uit te vinden, maar kunnen juist van elkaar en van collega’s leren. Daarom is anderhalf jaar geleden het LLTB/ LIOF-netwerk Young Agrofood Professionals opgestart. De young professionals zijn tussen de 20 en 35 jaar en hebben behoefte aan ontwikkeling in hun onderneming. Zij willen de zaken anders aanpakken dan hun voorganger en durven out of the box te denken.
Tijdens netwerkbijeenkomsten draait het om innovatie, ontwikkeling van ondernemerschap, persoonlijke ontwikkeling en het delen en toepassen van kennis en nieuwe inzichten. Deze young professionals slaan nieuwe wegen in, omdat ze ervan overtuigd zijn dat een succesvol bedrijf floreert bij innovaties.
Netwerk binnen en buiten de sector
Didy Arnold, projectleider Innovatie bij de LLTB en initiatiefnemer van Young Agrofood Professionals, vertelt: “Vorig jaar zijn we gestart met een eerste groep vanuit het netwerk van LLTB en LIOF. Het zijn ondernemers die we bewust door de sectoren heen bij elkaar hebben gezocht. Hun problemen zijn generiek, dus kunnen ze van elkaar leren hoe ze die kunnen oplossen.” Hoewel hun problemen generiek zijn, is het netwerk enorm gevarieerd. “Je leert andere ondernemers kennen, je bouwt een band op en deelt ervaringen”, aldus de vleeskuikenshouder Jan Kuipers. “Je kijkt bij elkaar in de keuken en ziet hoe anderen ondernemen. Je kunt in alle openheid zaken bespreken. De kennisuitwisseling ontstaat en je versnelt je innovatieve kracht.”
Met de gevarieerde groep en ervaringen van anderen, krijgen de young professionals net wat andere inzichten. Ze komen in contact met andere sectoren en bedrijven. Zo is er laatst een uitstapje geweest naar Toverland in Sevenum. Dat heeft toegevoegde waarde voor het netwerk. “Je ziet andere manieren om je bedrijf te laten draaien, al is het wel een uitdaging om de vertaalslag naar je eigen bedrijf te maken”, vertelt Amaryllisteler Stan Wijnen.
Samenwerking met LIOF
Ook de samenwerking met LOIF is een bewuste keuze van het netwerk. “Je staat sterker door samen te werken. Met het beschikbare budget kun je twee keer zoveel doen, onder andere voor het organiseren van netwerkbijeenkomsten en masterclasses”, vertelt Arnold. LIOF ondersteunt innoverende ondernemers. Sinds 1 februari 2018 is LIOF gestart met het programma LimburgAgrofood. “We willen het concurrentievermogen van de agrofood in Limburg naar een hoger niveau brengen door het faciliteren van innovaties”, legt Frans Broeders van LIOF uit. “Een belangrijk middel is het bij elkaar brengen van partijen op relevante thema’s in samenwerking met bestaande communities om te komen tot innovatieve projecten”.
Ondersteuning jonge agrariërs door LIOF
LIOF hanteert een drietal trajecten om jonge ondernemers te ondersteunen. Zo is er het kennistraject waar kennisdeling centraal staat. In het adviesproject kunnen ondernemers expertise inhuren voor hun onderneming en voor het innovatieproject kunnen ondernemers een subsidie aanvragen voor een innovatie binnen hun onderneming.
Bron: Nieuwe Oogst, LIOF