Minister Schouten wil eerlijke prijs voor boeren en tuinders

Datum van item

17 juni 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

8x bekeken

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit presenteert vandaag de plannen voor de nieuwe kringlooplandbouw. In deze omvorming van de Nederlandse agrarische sector gaat het niet alleen over milieu en verspilling, maar ook over de opbrengsten voor de boer. Die zijn veel te laag, aldus Minister Carola Schouten.

Voedsel ongelofelijk goedkoop geworden

In een interview met het AD legt de minister uit: "In de jaren 70 waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden.’’ Door de lage voedselprijs wordt het milieu te zwaar belast, wordt voedsel verspild en verdienen de boeren te weinig, aldus Schouten.

De eenzijdige focus op het produceren van voldoende voedsel is in de ogen van de minister achterhaald. "Mijn nieuwe adagium is dat we voedsel produceren met een zo klein mogelijke belasting voor de leefomgeving. Dus met zo min mogelijk nadelen voor natuur, milieu en klimaat.’’

Prijskaartje

De overheid trekt jaarlijks honderden miljoenen euro uit voor de transformatie, maar ook de consument kan een hoger prijskaartje verwachten. Schouten: "Dat is de prijs voor voedsel dat meer in balans met de omgeving wordt geproduceerd. Daarvan profiteert uiteindelijk iedereen.’’

Supermarkten

De minister verlangt ook een bijdrage van de supermarkten. Nieuwe afspraken over een eerlijker prijs voor producenten moeten het onevenredige risico bij de boer wegnemen. Schouten wil verder aansturen op een samenwerking tussen boeren in de onderhandelingen met supermarktconcerns. Ook behoort een geschillencommissie voor boeren met klachten over eisen van afnemers tot de plannen.

Bron: AD