Er zijn tal van oplossingen te bedenken voor het huidige voedselverspillingsprobleem. Zo kun je van overgebleven brood van de bakker croutons maken. Maar dat is volgens het lectoraat Future Foods Systems symptoombestrijding. Er ligt namelijk een patroon onder het elke dag te veel brood overhouden. Daarom heeft het lectoraat een methode ontwikkeld om een systeemanalyse te maken die onderliggende oorzaken en structuren blootlegt en ze op alle niveaus aanpakt. Op deze manier kan het voedselsysteem daadwerkelijk duurzamer worden.
Testen van voedselsysteem aanpak met interventiestrategie
Een samenwerking van het lectoraat Future Food Systems en de stichting Samen tegen voedselverspilling hebben de masterclass ‘Zero Food Waste Lab’ opgezet. Het doel van de masterclass was het testen van een voedselsysteemaanpak om tot een strategie te komen waardoor het onderliggende probleem kan worden aangepakt.
Aan de masterclass deden 30 HAS studenten, docenten en externe professionals mee.
Bron: HAS Hogeschool