Appels bevatten stoffen die kunnen helpen bij het onderdrukken en vertragen van symptomen van chronische ziekten, zoals multiple sclerose. Nederlands en Belgisch Limburg doen gezamenlijk onderzoek naar de effecten van werkbare stoffen in appels.
Gezonde werkzame stoffen
Uit een onderzoek van de Cornell University uit Amerika in 2004 bleek dat het regelmatig eten van appels Alzheimer en geheugenverlies op afstand houden. Jos Kleinmans, toxicoloog aan Universiteit Maastricht, stelt dat voeding in relatie tot Alzheimer het onderzoeken waard is. Samen met Jerome Hendriks, professor aan de Universiteit van Hasselt, en andere partners wordt een onderzoek gestart naar de werking van inhoudsstoffen in Limburgs fruit bij chronische ziekten, "waarden en verwaarden van Limburgs fruit". Het doel van het onderzoek is om binnen een paar jaar de stoffen van appels te kunnen toepassen bij de onderdrukking, vertraging en het geven van verlichting bij chronische ziekten.
Het onderzoek concentreert zich in eerste instantie op MS, maar de kans bestaat dat de werkbare stoffen ook verlichting kunnen bieden bij Alzheimer, aldus Hendriks. “Het gaat bij een goede werking niet per se om een pil gemaakt uit fruit, maar ook juist om een combinatie van stoffen die een appel bevat.”
Ook de Brightlands Campus Greenport in Venlo is al bezig met onderzoek naar gezonde stoffen in groenten en fruit. In hun project "Waarde(n) van groenten en fruit" wordt onderzocht wat het effect van groenten en fruit is op onze gezondheid. Ondernemers en kennisinstellingen werken samen aan een betere onderbouwing van het effect van nutriënten op het lichaam en de gezondheidswaarde van versproducten.
Samenwerking in onderzoeken
Aan het project nemen zowel partners uit Nederlands Limburg als Belgisch Limburg deel vanuit de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid. Deelnemende partijen zijn Brightlabs, Brightlands Campus Greenport Venlo, PCfruit, Provincie Belgisch Limburg, Provincie Nederlands Limburg, Universiteit Hasselt en Universiteit Maastricht. Partijen kunnen elkaar aanvullen op het gebied van kennis en verwerking van de fruitstoffen. In het project ligt de focus met name op het onderzoeken van het verwaarden van Limburgs fruit, de (beschikbare) kennis en de werkzame inhoudsstoffen.
Het onderzoek start begin oktober 2019 en is een langlopend traject. In mei 2020 worden de resultaten van het voortraject in een symposium bekend worden gemaakt.
Bron: Dagblad de Limburger, Provincie Limburg