Limburg doet mee aan het INTERREG Europe project Regions4Food.
Regions4Food wil de relatie tussen Digitalisering en de Agro- en Voedsel-waardeketen aanjagen. Met dit project kan Limburg zich verder ontwikkelen en bij de kopgroep van Europese Innoverende Agro-regio’s blijven.
Budget
Het Regions4Food project heeft een budget van ruim 1,5 miljoen euro, waarvan het merendeel wordt betaald door Europa. Limburg ontvangt ruim 1,5 ton uit het projectbudget, onder meer om Limburgse bedrijven een kijkje te laten nemen bij de collega’s in het buitenland.
Partners
Lead partner is het Ministerie van Landbouw, Visserij en Plattelandsontwikkeling van regio Andalusië (Spanje). Partners zijn Regiobestuur Pays de La Loire (Frankrijk), Seinajöki Universiteit (Finland), Regio Emilia Ontwikkelingsmaatschappij ARTER Stock Joint Consortium (Italië), Regionale Innovatiemaatschappij Zuid Transnubië (Hongarije), Regiobestuur Pazardzik (Bulgarije) en natuurlijk de Provincie Limburg.
Thema’s
Het draait allemaal om het maximeren van de innovatieve potentie van alle actoren van de Agro- en Voedsel- waardeketen door inzet van ICT. Hieronder wordt verstaan enerzijds de digitalisering van de processen; denk aan sensoring, robotisering, tracking & tracing, precisie landbouw, just in time vers-logistiek, gebruik van augmented reality en meer - en anderzijds gebruik en verwaarding van Big Data voor kennisontwikkeling, marktinformatie en management.
Limburgse activiteiten in het project
Het project behelst voor Limburg 3 kernactiviteiten:
- Een stand van zaken beeld geven van de staat van digitalisering van de Limburgse agro-sector: wie doet wat en hoe.
- In beeld brengen van het totaal of ten minste een representatief aandeel van het totaal aan partijen in Limburg dat actief is op het gebied van digitalisering in relatie tot de agrifood-sector: Wie en wat hebben we in huis.
- Het ophalen van de opvattingen van deze partijen over sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen hierbij: welke hulp kunnen de Limburgse partijen gebruiken.
De Provincie Limburg heeft vervolgens de taak om de bevindingen samen met die partijen te vertalen in aanbevelingen voor (subsidie) instrumentarium, in het bijzonder de Europese middelen voor Regionaal Beleid, bekend als programma “OP Zuid”.
Meer info
Op Kiempunt kun je vanaf nu terecht in de groep Digitalisering, Precisie Landbouw en Big Data om kennis en contacten uit te wisselen.
Hier vind je ook meer informatie over het project, handige links en laatste voortgangsupdates.