#Klimaatboeren in de schijnwerpers

Datum van item

4 november 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

15x bekeken

Omdat boeren en tuinders in en met de natuur werken voelen ze als eerste de gevolgen van klimaatverandering. Extreem weer had de afgelopen jaren al een grote impact – met deze zomer overstromingen in het zuiden van Nederland en juist extreme droogte, watertekorten en recordtemperaturen in de voorgaande jaren.

Boeren en tuinders zetten zich ook daarom in voor oplossingen voor de klimaatopgaven. LTO Nederland vraagt daar tijdens COP26 aandacht voor met een social media campagne #klimaatboeren.

Klimaatverandering

Op 2 november vergaderden beleidsmakers in Glasgow over klimaatverandering. De uitkomsten van COP26 zullen ook een impact hebben op boeren en tuinders. Om te benadrukken dat klimaatmaatregelen beginnen bij een beter klimaat voor boeren en tuinders zet LTO Nederland daarom verschillende initiatieven en innovaties uit de agrarische sector in de schijnwerpers. Boeren en tuinders hebben oplossingen. Daarvoor is het wel nodig dat beleidsmakers ruimte bieden aan het verdienvermogen, vakmanschap en ondernemerschap van onze sector.

Broeikasreductie

Broeikasgasreductie is niet nieuw voor boeren en tuinders. De agrarische sector heeft sinds 1990 al grote stappen gezet. De broeikasgasemissie in de veehouderij is met zo’n 18% afgenomen, bij de gewasteelt met 43%, en de landbouw was dankzij de productie van hernieuwbare energie in 2018 al 100% zelfvoorzienend in energiegebruik. Het is de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Lees hier meer over de inzet voor het Europese klimaatpakket Fit for 55.

Bron: lto