Bij magnetronvoeding denk je niet meteen aan de meest gezonde gerechten. Veel mensen zullen het associëren met kant-en-klaarmaaltijden, die vaak te zout of vet worden bevonden. Toch ontvangt de Sudryso Group in Heijen een subsidie van 50 duizend euro voor de ontwikkeling van de 'Mega Magnetron'. Dit apparaat is juist bedoeld om gezonde producten te maken met een hoge voedingswaarde en geen toevoegingen. En dat met de reststromen van boeren en telers.
Sudryso, een bedrijf van nog maar net een maand oud, heeft grote plannen voor de ontwikkeling van gezonde voeding. “De producten bevatten 85 procent van de oorspronkelijke inhoudsstoffen en geen toevoegingen. Ze worden direct geconserveerd en zijn daardoor lang houdbaar. Hiervoor worden nieuwe procesrecepturen ontwikkeld en bestaande recepturen en foodprocessingmachines verfijnd,” vertelt Wilbert Linders van Sudryso.
Reststromen
De € 50.000,- is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van het project. De reststromen die ontstaan bij de boeren en telers kunnen straks met de Mega Magnetron verwerkt tot een houdbaar product. Het apparaat maakt chips, popcorn en poeder uit groente, fruit, vlees, vis of zuivel.
Niet alleen de subsidie helpt het bedrijf vooruit. Sudryso is ook deelnemer van het incubatie- en acceleratieprogramma BL.INC op Brightlands Campus Greenport Venlo. Momenteel bevindt dit programma zich in de tweede ronde, waarin scale-ups drie maanden lang ondersteund worden om hun doelen op gebied van gezonde en veilige voeding, land- of tuinbouw (future farming) of biocirculaire economie te bereiken.
Innovatiefonds
De subsidie van 50 duizend euro ontvangt Sudryso van het Innovatiefonds. Jaarlijks dragen de acht gemeenten uit Noord-Limburg bij aan dit fonds, dat de innovatie van mkb-bedrijven in de regio stimuleert. Wethouder Janine van Hulsteijn van de gemeente Gennep is blij met de subsidie voor Sudryso: “De ontwikkeling van de Mega Magnetron betekent meer werkgelegenheid, samenwerking met onderwijs en het delen van kennis in de foodbranche. Zo gaat Sudryso samenwerken met een andere lokale ondernemer en de opleidingsinstituten Fontys, HAS en Universiteit Maastricht. Het stimuleert ook de bewustwording van maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid. Ik ben trots op een ontwikkeling als deze in onze gemeente.”
Bron: WijLimburg