Trends en ontwikkelingen in de wereld van energie

Datum van item

2 mei 2023

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

332x bekeken

trends and developments energy

Opkomst van hernieuwbare energiebronnen

Eén van de meest opvallende trends op het gebied van energie is de opkomst van hernieuwbare energiebronnen. Wind- en zonne-energie hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en worden nu beschouwd als de snelst groeiende energiebronnen ter wereld. Dit komt vooral door de dalende kosten van deze technologieën en de groeiende bewustwording van de noodzaak om onze CO2-uitstoot te verminderen. Lees hier een verhaal over Windpark Weert.

De warmtepomp

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de waterpomp. Met een warmtepomp verwarm je je huis zonder aardgas, waardoor het dus de cv-ketel vervangt. Hiermee wordt je woning een stuk duurzamer. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de lucht of bodem. Dit is dus niet alleen goed voor het klimaat, maar óók voor je rekening!

Elektrificatie van transport

Een andere belangrijke trend is de elektrificatie van transport. Elektrische voertuigen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en veel landen hebben ambitieuze plannen aangekondigd om hun wagenparken te elektrificeren. Dit heeft geleid tot een toename van de vraag naar hernieuwbare energiebronnen, aangezien de meeste elektrische voertuigen opgeladen moeten worden met elektriciteit uit het net. Laatst spraken we hierover met onze partner het LWV. Klik hier voor dit artikel.

Digitalisering van de energiesector

Een vierde ontwikkeling is de digitalisering van de energiesector. Slimme meters, slimme netwerken en geavanceerde energiebeheersystemen worden steeds populairder en helpen energiebedrijven om de vraag en het aanbod beter te beheren. Dit kan leiden tot een betere efficiëntie, betrouwbaarheid en betaalbaarheid van de energievoorziening.

trends en ontwikkelingen energie

Opslagtechnologieën

Hoe afhankelijker we worden van hernieuwbare energiebronnen, hoe groter en geavanceerde de opslagtechnologieën van energiebronnen moeten zijn. Opslag kan helpen om de variabele energieopwekking van wind- en zonne-energie te balanceren en een constante energietoevoer te garanderen. Er zijn verschillende opslagtechnologieën beschikbaar, waaronder batterijen, waterstof en thermische opslag. Benieuwd naar de mogelijkheden rondom waterstof? Klik hier voor meer informatie.

Geschreven door

Fleur Giesen