In een nieuw project maken 150 textielondernemers en -organisaties hun keten circulair. Dit doen zij door hernieuwbare, duurzame grondstoffen te gebruiken. Zo besparen ze materialen, verminderen ze hun CO2-uitstoot en dragen ze flink bij aan een economie waarin afval niet bestaat.
Textielsector aan zet
Het project circulair textiel is vooral voor innovatieve textielbedrijven, inzamelaars, verwerkers, kringloopwinkels en repaircafé’s. Het gaat over:
- hergebruik internationaal
- hergebruik in Nederland
- recycling, met focus op vezel-tot-vezel recycling
Ondernemers werken met elkaar aan meerdere uitdagingen rond hergebruik van mode, interieur, tapijt en textiel. Hiermee doorbreken zij de keten en zijn zij een voorbeeld voor andere ondernemers in hun sector.
De afgelopen jaren hebben koplopers in deze keten al veel gedaan rond bijvoorbeeld ‘design for recycling’. Dit betekent dat je bij het ontwerpen van producten al zorgt dat ze na hun levensduur gemakkelijk te recyclen zijn. Zo zijn waardevolle materialen opnieuw te gebruiken.
Plan van aanpak uitvoeren
Circulair textiel is het 4e ketendoorbraakproject dat het Versnellingshuis Nederland circulair! goedkeurde. Met ondersteuning van ketenregie kunnen de ondernemers (ketenpartijen) hun plan van aanpak uitvoeren. De partijen werken samen aan de juiste omstandigheden om investeringen in haalbare businesscases op te halen. En om belemmeringen weg te nemen. Het project loopt 3 jaar.
Eerdere goedgekeurde projecten
Het 1e ketendoorbraakproject keurde het Versnellingshuis in juli 2023 goed. Dat project is voor hergebruik van staal in de bouw. In november 2023 kwamen daar 2 projecten voor circulair plaatmateriaal en circulaire vloeren bij.
Pak de ketenregie voor circulair textiel
Heb je interesse om de ketenregie van dit project op je te nemen? Je kan je nog even inschrijven voor de opdracht. Inschrijven voor de ketenregie kan tot 16 februari, 12:00 uur. Meer informatie hierover vind je hier: Ketenregie bij Ketendoorbraakproject Circulair Textiel (tenderned.nl).
Bron: