Het ontstaan
In 2020 richtte het duo Michel van Lieshout en Ilmar Woldring de onafhankelijke Stichting Groene Economie Limburg (SGEL) op. Ze zagen dat steeds meer mkb-bedrijven worstelden om duurzaam ondernemen op te pakken, terwijl de overheid steeds meer belang hechtte aan klimaat- en milieuopgaves. Naast burgers, werd ook van bedrijven verwacht een grotere rol te pakken in het behalen van de klimaatdoelen.
Programma's
Charter Energietransitie MKB
Van Lieshout en Woldring bundelden hun krachten met regionale en lokale overheden, hoger onderwijs en ondernemersverenigingen om een programma te ontwikkelen gericht op de energietransitie. Met steun van de Provincie Limburg en de drie regio’s in Limburg, waaronder Noord-Limburg, startte in juli 2021 het programma Charter Energietransitie MKB.
VerduurzaamJeMKB
Een recente ontwikkeling binnen SGEL is de aanpak om bedrijven voor de volle honderd procent te ontzorgen. Informeren, adviseren, begeleiden, installeren én nazorg. Eind 2023 heeft de stichting via een Europese aanbesteding de concessie gegund gekregen van 8 deelnemende Zuid-Limburgse gemeenten. Daaruit is het nieuwe programma ‘VerduurzaamJeMKB’ gevloeid, dat de komende jaren samen met alliantiepartners wordt uitgevoerd.
Door bedrijven een totaalpakket in combinatie met een één-loket-functie en procesbewaking te bieden, wordt de energieopgave laagdrempeliger gemaakt. Niet alleen de technische aspecten, maar ook de financiële en eventuele juridisch-planologische aspecten (bij vergunningverlening) worden daarin meegenomen.
Verduurzaming bedrijventerreinen
Naast het ontzorgen van individuele bedrijven richt SGEL zich ook op het verduurzamen van bedrijventerreinen. Samenwerking tussen bedrijven biedt extra kansen om de energieopgave succesvol op te pakken. Door een bedrijventerrein in kaart te brengen, is snel te zien welke kansen er bestaan voor energiebesparing en voor de (extra) opwek van duurzame energie.
Duurzaam ondernemen gaat verder
De uitdaging van bedrijven stopt natuurlijk niet bij energie. Ondernemers worden door SGEL dan ook gestimuleerd om na te denken over duurzaam ondernemen in bredere zin. Bijvoorbeeld: Hoe kan ik duurzaam inkopen, mijn afval reduceren, medewerkers blijven ontwikkelen of mijn businessmodel verduurzamen?
De druk vanuit de samenleving en eisen van klanten nemen alleen maar toe als het gaat om duurzaamheid. Als je als bedrijf daar niet serieus mee bezig bent, kost je dat uiteindelijk opdrachten en dus omzet.
Met een duurzaam profiel kun je je als onderneming onderscheiden. Tegelijkertijd zorgt het voor een grotere aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt. Zo noemt maar liefst twee op de drie jongere werknemers ‘duurzaamheid’ als belangrijke factor in de keuze voor een werkgever.
Raakvlakken transities
Alle vier de transities grijpen voor SGEL in elkaar. Denk hierbij aan het circulair produceren van nieuwe technologieën voor hernieuwbare energie. Of hoe het realtime meten van energieverbruik direct samenhangt met digitalisering, zoals ook in het ontwikkelen van virtuele energyhubs om netcongestie (tijdelijk) te verlichten.
Door actief een groene(re) economie na te streven door middel van duurzaam ondernemen, creëren we tegelijkertijd een gezondere wereld die meer in balans is. Voor ons, maar zeker ook voor de generaties na ons!