Duurzaamheid
Wereldwijd is de bouwsector verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de totale CO2-uitstoot (cijfers uit 2019). In Nederland zijn we dan ook hard bezig om de klimaatdoelen te behalen. Een manier om dit aan te pakken is Biobased bouwen. Bij deze techniek wordt er afgestapt van de traditionele manier van bouwen waar baksteen, beton en staal wordt gebruikt, en gebruik gemaakt van materialen die uit de natuur komen (denk aan vezelhennep, stro en hout). Sjaak: “Het grootste voordeel is dat de materialen hernieuwbaar zijn. Ze kunnen namelijk uit de natuur gehaald worden. En, in plaats van dat er CO2 vrijkomt door de productie van de materialen, wordt er juist CO2 opgeslagen.”
Er zijn nu natuurlijk meteen vragen die opkomen: ‘Hoe duurzaam is deze techniek? Hoe zit het met het brandgevaar bij de toepassing van hout en andere natuurlijke materialen? Hoe zit het met de bestendigheid en waardevastheid op de lange termijn?’ Maar, niets is minder waar. “De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel technologieën ontwikkelt. Hierdoor worden de materialen, bijvoorbeeld stro of hout, op een bepaalde manier behandeld waardoor het brandveilig is en daarnaast duurzaam gebruikt kan worden. Zo hebben ze dezelfde levensduur als traditionele bouwmaterialen,” aldus Berden.
Vezelgewassen: van land tot pand
30 maart organiseert LIOF in samenwerking met Rabobank, Provincie Limburg en Platform Nieuwe Teelten Limburg het event: ‘Vezelgewassen: van land tot pand’. Het doel van dit event is samen op weg te gaan naar de inzet van duurzame bouwmaterialen. De stip aan de horizon van het event is duidelijk. Sjaak: “Mensen uit de bouwsector enerzijds, en de landbouwsector anderzijds, samenbrengen en laten zien welke mogelijkheden er zijn. Want, deze twee sectoren kunnen hierin elkaar ontzettend helpen en bijdragen aan een groter doel.” Op het event zelf zullen er een aantal sprekers uit de sectoren zelf, maar ook praktijkvoorbeelden aan bod komen. Het zal plaatsvinden bij Villa Flora in Venlo, van 9.00 uur tot 13.30 uur, met een lunch inbegrepen.
Nieuwsgierig geworden? Meld je nu aan voor het evenement!