Robomotive ziet precies wat je nodig hebt

Datum van item

21 maart 2021

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

92x bekeken

"De robots zijn niet alleen heel slim, maar ook duurzaam inzetbaar"

Michael Vermeer, CEO en Founder van Robomotive

LIOF helpt deze ondernemer met:

LIOF helpt deze ondernemer met:

Robomotive zocht contact met LIOF en kreeg subsidie uit het LimburgMakersproject om de robotcel verder te ontwikkelen. Michael Vermeer van Robomotive: “Met de subsidie van LIOF konden wij een ‘skid’-versie maken van onze robotcel: onze eerste mobiele demo-robotcel!” 

Ruud Nissen, business developer bij LIOF: “Met de robots draagt Robomotive bij aan het slimmer inrichten van het logistieke proces. Daarnaast biedt de robot ook een ergonomisch voordeel: hij kan meer dan 25 kilo tillen. Zo neemt de robot niet alleen repeterend werk uit handen, maar ook (te) zwaar werk.”

Voor ondernemend en innovatief Limburg LIOF ondersteunt innovatieve ondernemers met advies, netwerk en financiering. Samen met ondernemers en partners werken we toe naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg door in te zetten op de transities energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering.

LIOF en Robomotive

Michael Vermeer, CEO en Founder van Robomotive, vertelt. 

“Mensen hebben een complexe oog-handcoördinatie. Onze robots kunnen dit nabootsen. Dit betekent dat zij allerlei verschillende soorten en maten producten kunnen oppakken en ergens anders weer neer kunnen zetten. Dit doen we door onze robotarmen twee belangrijke dingen te geven: 3D-vision: de ‘ogen’ van de camera die net als mensen diepte kunnen zien. En adaptieve grijpers: de ‘handen en vingers’ van de robot.” 

De robot hoeft niets te leren Michael legt gepassioneerd uit waar de robots allemaal toe in staat zijn. “De robots hoeven niets te leren. Zij kunnen dozen, kratten en bijvoorbeeld flesjes, tubes en blikjes oppakken vanuit een krat of vanaf een pallet, zonder dat de robot deze ooit eerder heeft vastgepakt of er gegevens over heeft doorgekregen.” 

Hij ‘ziet’ wat hij moet doen “Ook kunnen de producten willekeurig in een krat liggen. Of een stapelpatroon op een pallet hebben dat bij de robot niet bekend is. De robot ‘ziet’ wat hij moet doen. Zolang de grootte en het gewicht maar binnen de grenzen van het systeem vallen. Dit maken we mogelijk met onze slimme software.” 

Aan de grond genageld De volgende stap voor Robomotive was om de robots mobieler te maken. “Een robot bestaat eigenlijk uit een aantal ‘hoofdcomponenten’: de robot, de grijper, de camera en de besturingskast”, legt Michael uit. “In 2018 leverden wij een robotcel aan DHL in Beringe voor het orderpicken van dozen vanaf pallets. Maar de besturingskast stond los van de robot. Bovendien moest de robot aan de grond worden vastgeboord. Dat zette ons aan het denken.”

Dat kan anders! Robomotive zocht contact met LIOF. En kreeg subsidie uit het LimburgMakersproject om de robotcel verder te ontwikkelen. “Met de subsidie van LIOF konden wij een ‘skid’-versie maken van onze robotcel: onze eerste mobiele demo-robotcel!” 

Bij de mobiele robotcel staan de robot, grijper, camera en de besturingskast allemaal op één stalen frame. Michael benadrukt enthousiast de voordelen: “Met een heftruck kan de klant de robotcel eenvoudig naar een andere plek brengen om daar een andere functie te vervullen. Zo kunnen klanten zoals DHL de robotcel veel langer en multifunctioneler inzetten, voor meerdere producten, functies of klanten. Dit maakt onze robots niet alleen slim, maar ook duurzamer.”

Maak zwaar werk lichter  Bij slimme, duurzame en gezonde initiatieven staan de voelsprieten bij LIOF direct op scherp. Zij hoefde dan ook niet lang na te denken voordat zij dit Limburgse vernieuwende bedrijf besloot te steunen. Ruud Nissen, business developer bij LIOF: “Met de robots draagt Robomotive bij aan het slimmer inrichten van het logistieke proces. Daarnaast biedt de robot ook een ergonomisch voordeel: hij kan meer dan 25 kilo tillen. Zo neemt de robot niet alleen repeterend werk uit handen, maar ook (te) zwaar werk.”

Michael ziet de toekomst met een open blik tegemoet En terecht. “Onze demo-robotcel werd in 2019 genomineerd voor de Logistica-award. Ook hebben we inmiddels al enkele mobiele robotcellen verkocht.” Robomotive gebruikt haar demo-robot nu in Roermond om klanten met eigen ogen te laten zien hoe de robots werken. “Zij kunnen hiervoor zelfs hun eigen producten meenemen. Want wat is er nou mooier dan de voordelen voor jouw product ‘live’ in werking te zien?” 

Laat het saaie, zware en gevaarlijke werk aan robots over Heeft Michael tot slot nog een mooie tip voor andere ondernemers die zich richten op slim, duurzaam en vernieuwend ondernemen? “Probeer zoveel mogelijk het saaie, zware en gevaarlijke werk aan robots over te laten. En zet mensen in voor de creatieve, sociale en probleem-oplossende taken in een bedrijf. Want eerlijk is eerlijk, daar hebben we voorlopig nog geen robots voor ontwikkeld …!”

www.robomotive.nl