Onkruidwiedende robots veroveren de akkers in Nederland

Datum van item

16 augustus 2024

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

23x bekeken

weed whacker robot

Odd.Bot lanceert, in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit en Kubota, een baanbrekende autonome onkruidwieder. Deze geavanceerde robot biedt een duurzaam alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen en handmatige onkruidbestrijding door zelfstandig gewassen te scannen en onkruid te verwijderen.

Thijs Geerse, eigenaar van We Grow Organic, had de eer om een van de eerste Maverick-robots in gebruik te nemen. “De Odd.Bot wiedrobot biedt een duurzaam alternatief voor handmatig wieden, wat steeds kostbaarder en arbeidsintensiever wordt,” aldus Geerse. “De robot werkt autonoom, dag en nacht, wat onze efficiëntie aanzienlijk verhoogt. Opvallend is dat de robot jonge en kleine onkruiden zelfs beter herkent en verwijdert dan menselijke wieders. Waar andere systemen al snel enkele tonnen kosten, ligt deze oplossing voor elke professionele teler binnen handbereik. Dit maakt duurzame onkruidbestrijding toegankelijk voor een brede groep telers.”

 

AI en precisiecamera’s

De Maverick is uitgerust met geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie en precisiecamera’s, waardoor het meer dan 240.000 onkruiden per hectare kan verwijderen met een precisie van 2 millimeter, zowel overdag als ‘s nacht. Deze innovatie komt op een cruciaal moment, nu verordeningen wereldwijd boeren dwingen om over te stappen op duurzamere landbouwmethoden.

 

Groeiende vraag

Martijn Lukaart, CEO en oprichter van Odd.Bot, benadrukt de groeiende vraag naar hun technologie: “De vraag naar onze wiedrobots overtreft onze verwachtingen. We hebben onze productiecapaciteit beperkt om alles ook goed te kunnen blijven servicen.”

Met de introductie van de Maverick zet Odd.Bot een belangrijke stap in het bieden van duurzame oplossingen voor de landbouwsector, en maakt het effectieve onkruidbestrijding toegankelijker voor telers wereldwijd.

 

Bron: IO

h2