Op 30 januari 2023 starten Rabobank en LIOF met de Food Waste Challenge. Een programma over voedselverspilling dat samen met Wastewatchers wordt georganiseerd voor Limburgse horeca ondernemers.
Acht weken lang focus je op het verminderen van voedselverspilling binnen jouw bedrijf. Hierbij word je begeleid door experts van Wastewatchers. Meedoen is kosteloos, gemakkelijk en kost bovendien weinig tijd. Dit terwijl de opbrengst groot is: eerdere deelnemers van de Food Waste Challenge tonen aan dat besparingen van meer dan 50% haalbaar zijn. Dit leverde hen voordeel op in kilo’s, Co2-uitstoot én in Euro’s.
"Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo minder voedsel verspillen en daarmee € 582 miljoen besparen"
Tamara Piatkiewitz-Weide, Business Developer Toerisme bij LIOF, legt uit wat de Food Waste Challenge concreet inhoudt en waarom deelname ook voor jou interessant is!
Wat was aanleiding voor de Food Waste Challenge?
‘LIOF en Rabobank sporen ondernemers in Limburg aan om te verduurzamen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Dagelijks verdwijnt er veel eten in de vuilnisbak. Hoe kunnen we het weggooien van voedsel verminderen en wat kun je met afval nog doen? Van ‘Waste to Profit’ is het idee en we beginnen met de Horeca.’
Voor wie is deze challenge bedoeld? En wat kan men verwachten?
‘Restaurants en hotels in Limburg. Na aanmelding komt iemand van Wastewatchers een 0-meting doen binnen jouw bedrijf. Vervolgens zal er een inspiratiesessie georganiseerd worden en leren de ondernemers van elkaar welke maatregelen ze kunnen nemen. Daarna zijn er een aantal online modules die ondernemers moeten volgen. De opgedane kennis kunnen ze toepassen in hun bedrijf. Na 8 tot 10 weken is er een 1-meting en willen we kijken hoeveel we samen met de andere deelnemers hebben bespaard. Een echte challenge dus!’
Wat hopen jullie hiermee te bereiken?
‘Het primaire doel is bewustwording van de ondernemer van wat er onnodig wordt weggegooid en wat je eventueel nog kunt hergebruiken. Uiteindelijk maken alle kleine beetjes een grote hoop. Dus daar waar bespaard kan worden, maak je winst.’
"Uiteindelijk maken alle kleine beetjes een grote hoop. Dus daar waar bespaard kan worden, maak je winst"
Deelsessie Limburg Leisure Ondernemers Event
Op maandag 14 november organiseert Provincie Limburg een nieuw Leisure Plus Event. Tijdens dit event zal Wastewatchers een voorproefje van de Food Waste Challenge geven, waarbij zij o.a. inspirerende voorbeelden laten zien van ondernemers uit de sector. Heb je interesse? Meld je hier aan voor het event.