Even voorstellen: Imke Welzen van Looop

Datum van item

19 maart 2024

Categorie van item:

Even voorstellen..

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

130x bekeken

Even voorstellen

Imke Welzen is Business Developer Innovation bij Looop: Moving Circularity Forward. Hun missie: een schone, 100% circulaire wereld waarin afval niet langer bestaat. Imke maakt deel uit van het innovatieteam van Looop. We stellen haar graag aan je voor!

‘Mijn achtergrond ligt in de chemie, een vakgebied dat me altijd heeft geïntrigeerd. Ik heb tijdens mijn studie en werk verschillende aspecten van de chemie verkend, eerst in de polymeersector met medische toepassingen en later met het ontwikkelen van innovatieve materialen, duurzame processen en circulaire initiatieven. Die ervaring heeft echt mijn passie voor circulariteit aangewakkerd. Als business developer kon ik betrokken blijven bij het onderzoek, maar ook bedrijven – en dan met name startups – helpen in hun ontwikkelingen. Bij Looop kan ik dat doorzetten.’

Reststromen

‘De wereld verandert snel. We worden geconfronteerd met grote uitdagingen, zoals klimaatverandering en een groeiende bevolking. Deze groeiende bevolking leidt tot meer productie en dus meer reststromen, onze co-producten. Een van de grootste afnemers van deze co-producten is de veehouderij, deze sector is in staat om grote volumes te verwaarden tot hoogwaardige voedingsmiddelen zoals melk, vlees en eieren. Maar tegelijkertijd zien we ook een krimp in de veestapel. Het is duidelijk dat deze ontwikkelingen zich zullen doorzetten. We moeten dus andere manieren vinden om die co-producten een plek te geven in de toekomst.

Maar de wetenschap staat niet stil; we zien dat er veel wordt geïnnoveerd op dit gebied. Er zijn tal van bedrijven, initiatieven en kenniscentra die zich bezighouden met circulaire oplossingen. Bij Looop hebben we het voordeel dat we de gehele supplychain in eigen beheer hebben. Daardoor zijn we perfect in staat om met deze organisaties mee te bewegen en op die manier nieuwe waardevolle bestemmingen te vinden voor onze bijproducten.’

 

Nieuwe toepassingen

‘Met het innovatieteam zijn we constant bezig met het vinden van nieuwe toepassingen voor reststromen. Denk bijvoorbeeld aan bioplastics; biologisch afbreekbare polymeren die ter vervanging kunnen dienen voor bijvoorbeeld bestek, bekers en folies. We zijn als maatschappij ontzettend afhankelijk van plastics, bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen om voedselverspilling tegen te gaan. Tegelijkertijd hebben we ook een plastic (afval)probleem, waarvoor afbreekbare plastics een van de oplossingen kunnen zijn. We willen graag kijken of we onze reststromen als primaire grondstof kunnen inzetten voor het produceren van dat soort plastics.

Een ander sprekend voorbeeld is de productie van duurzame brandstof, zoals bio-ethanol. Het wordt verwacht dat de markt van bio-ethanol (geproduceerd uit reststromen) ontzettend gaat groeien, zodat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Een ander voorbeeld is insecten als alternatieve bron van eiwit.  Ook op dat gebied volgen de ontwikkelingen zich razendsnel op.’

h2

"Continu zoeken we naar manieren om de circulaire economie te bevorderen. Het is een complexe uitdaging, maar wel een waar we met veel enthousiasme dagelijks aan werken."

Samenwerkingshub

‘Looop is ketenbeheerder, wat inhoudt dat wij door de hele circulaire keten bewegen. Van productie tot logistiek en afnemers. Hierbij werken we continu samen met partners. Startups bijvoorbeeld, innovators die met circulaire motieven de maatschappij opnieuw vormgeven. Uiteindelijk zijn dit de mensen die een duurzame toekomst aan het bouwen zijn. En daar wil Looop graag een rol in spelen. 

Daarnaast hebben we diverse kennispartners zoals Avans Hogeschool, de HAN en Wageningen University, maar werken we ook nauw samen met partijen zoals LIOF. Het is belangrijk om een breed scala aan expertise bij elkaar te brengen, zo ontstaan uiteindelijk de beste ontwikkelingen en duurzame samenwerkingen. Looop acteert hierin als hub waarin we al deze verschillende partijen verbinden om samen te werken aan circulaire oplossingen.

Voor mij persoonlijk is het een mooie uitdaging: ik krijg energie van het samenwerken met en verbinden van mensen die vol passie bezig zijn met hun innovatieve ideeën en initiatieven. Dat zijn de mensen die de toekomst gaan vormgeven.’

 

Kennis delen

Innovatie en onderzoek op het gebied van circulair ondernemen zijn in een stroomversnelling terechtgekomen. Dit resulteert in een versnippering van kennis. Als we naar een duurzame toekomst willen, moeten we samenwerken. Dat begint steeds meer te komen, maar ik zie vaak nog terughoudendheid. Partijen willen, begrijpelijk, niet altijd alles met elkaar delen. Het is echter essentieel dat we de handen ineenslaan en samenwerken aan circulaire oplossingen. Er is een heel team van specialisten nodig om zo’n innovatie voor elkaar te krijgen. Alleen door het samen te doen kunnen we sneller vooruitgang boeken!

h2

Maak kennis met Imke van Looop