De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

Datum van item

8 november 2023

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

1 reactie

Aantal weergaven:

21x bekeken

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

Voor Nederlandse bedrijven is digitale veiligheid een voorwaarde om de kansen van de digitale economie te benutten. De realiteit is dat ondernemers dagelijks te maken hebben met cyberdreigingen. Bedrijven moeten zich weren tegen deze dreigingen en voldoende investeren in beveiliging. De cyberrisico's voor ondernemers zijn divers en lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk tot de uitval van productiefaciliteiten waardoor de continuïteit van het bedrijf acuut in gevaar komt.

Dit artikel verscheen eerder op www.digitaltrustcenter.nl. Beeld: www.digitaltrustcenter.nl. 

Waarom de 5 basisprincipes?

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen zijn opgesteld om ondernemers te helpen de basisbeveiliging in te laten stellen. Ondernemers die de 5 basisprincipes opvolgen, vergroten hun weerbaarheid tegen cyberrisico's die de bedrijfsvoering kunnen verstoren.

Voor wie?

De 5 basisprincipes zijn zo opgesteld dat iedere ondernemer, of die nu zzp'er of mkb'er is, ermee uit de voeten kan. De maatregelen zijn toegankelijk en praktisch opgeschreven. Wacht dus niet langer en ga direct aan de slag zodat jouw bedrijf weerbaarder is tegen cyberrisico's. Grote ondernemingen met een eigen ICT-afdeling zijn niet direct de doelgroep van de basisprincipes.

1. Inventariseer kwetsbaarheden

Inventariseer de ICT-onderdelen, kwetsbaarheden en maak een risico-analyse. Bij risico's kijk je naar beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid.

2. Kies veilige instellingen

Controleer de instellingen van apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen. Pas standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch 'aan' staan.

3. Voer updates uit

Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Installeer beveiligingsupdates direct. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie.

4. Beperk toegang

Definieer per medewerker tot welke systemen en data toegang vereist is om te kunnen werken. Zorg dat toegangsrechten worden aangepast als iemand een nieuwe functie krijgt of bij de onderneming vertrekt.

5. Voorkom virussen en andere malware

Er zijn 4 manieren om malware te voorkomen: Stimuleer veilig gedrag van medewerkers, gebruik een antivirusprogramma, download apps veilig en beperk de installatiemogelijkheden van software.

h2

Reacties (1)

Silke Geerts

maandag 4 december 2023 - 11:38


Eens... en vergeet de (juiste) applicaties niet

Helemaal eens met deze 5 basisprincipes. Ik zou er nog eentje aan willen toevoegen die ik in de praktijk steeds vaker tegenkom: gebruik de juiste applicaties... Ga eens na of je geen onnodige applicaties gebruikt voor bepaalde handelingen die wellicht in andere applicaties kunnen door bijvoorbeeld opschaling van modules. Met andere woorden: een soort van gezondheidschecks van je software, afgezet tegen de processen in je bedrijf... mega interessante opdracht!