Over Nijsen
Nijsen, een familiebedrijf gevestigd in Veulen nabij Venray, heeft als enige mengvoederfabrikant in Nederland een unieke benadering ontwikkeld. Precies 35 jaar geleden begon het bedrijf met het verwerken van voormalige levensmiddelen zoals brood, koek, snoep en vlaai tot circulaire (varkens)voeders. Deze Food-For-Feed® grondstoffen dragen bij aan zowel duurzaamheid als rendement voor alle partijen in de keten. Jaarlijks brengt Nijsen ruim 100.000 ton levensmiddelen terug in de voedselkringloop als hoogwaardig varkens- of Kipster kippenvoer. Dit draagt bij aan circulaire landbouw en een duurzamere varkens- en pluimveehouderij.
"We houden voedsel, voedsel. Daarmee voorkomen we voedselverspilling en zorgen we voor een circulaire invulling van de eiwittransitie."
Boerenzoon
Karel van der Velden werkt sinds 1986 bij Nijsen en heeft een lange geschiedenis met het bedrijf. "Als boerenzoon kwam ik rechtstreeks van de HAS," vertelt hij. "In de loop der jaren ben ik van accountmanager doorgegroeid naar hoofd verkoop en business developer. In die functie focus ik op productontwikkeling en beleidsvorming, met nadruk op de rol van dieren in het voedselsysteem. Onze missie is zoveel mogelijk reststromen inzetten en zo min mogelijk voedsel verspillen. Nijsen is een prachtig bedrijf met veel potentie. We hoeven niet de grootste te zijn, maar wel de slimste doordat we de juiste dingen doen.”
Circulaire diervoeders
Nijsen Company is een pionier op het gebied van circulariteit door reststromen uit de levensmiddelenindustrie te gebruiken in diervoer. "Wij behouden reststromen binnen het voedselsysteem," zegt Karel. "We houden voedsel, voedsel. Daarmee voorkomen we voedselverspilling en zorgen we voor een circulaire invulling van de eiwittransitie."
De onderneming begon al vroeg met het gebruik van reststromen. "In 1989 kregen we restanten van een banketbakkerij aangeboden. De woorden duurzaamheid en circulariteit bestonden toen nog niet. We zagen de voedingswaarde en begonnen te experimenteren," legt Karel uit. Het was een uitdaging, maar na jaren van trial-and-error is het ons gelukt om er een business omheen te bouwen. "Door de jaren heen hebben we dit proces geperfectioneerd tot waar we nu staan."
Cruciale samenwerkingen
Karel benadrukt het belang van samenwerking met verschillende partners. "We werken nauw samen met machinebouwers en onze klanten, de boeren," zegt hij. Er wordt veel getest op het boerenerf om te zien hoe de dieren op het voer reageren. "Daarnaast werken we samen met onderzoeksinstituten en stagiaires van opleidingsinstituten om nieuwe mogelijkheden te verkennen en te ontwikkelen. Zo blijven we vooruitgaan. De laatste jaren ligt de focus meer op datamanagement en AI, en hoe we hierop kunnen voortbouwen."
Duurzame ambities
Nijsen heeft ambitieuze toekomstplannen. Ze streven naar de productie van het meest duurzame voer ter wereld en willen een vergister bouwen om fossiele energie te vervangen door eigen gasvoorziening. Daarnaast wil Nijsen nieuwe reststromen ontsluiten die momenteel nog niet zijn toegestaan vanwege wet- en regelgeving. “We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe reststromen en manieren om de impact van het voedselsysteem op het milieu te minimaliseren,” aldus Karel.
"Maak gebruik van het ecosysteem dat we in Limburg hebben"
Benut het ecosysteem
Karel moedigt andere bedrijven aan om niet te bescheiden te zijn. “Maak gebruik van het ecosysteem dat we in Limburg hebben. Laat je idee verkennen door studenten of via een opdracht bij instellingen zoals HAS. Zij kunnen nieuwe inzichten bieden. Durf je vraag te stellen. Je zult verrast zijn hoeveel hulp en ondersteuning je kunt vinden in netwerken zoals LIOF."
Meer weten over Nijsen?