John Derikx, 58 jaar oud, heeft een hele wereldreis achter de rug. De van origine techneut was directeur van diverse grote bedrijven, in binnen- en buitenland. Sinds 2015 is John oprichter en eigenaar van DCPower4C in Kerkrade. Het bedrijf produceert batterijsystemen voor ziekenhuizen en de procesindustrie.
De Kerkradenaar, geboren en getogen in het dorpje Eygelshoven, wilde na lange tijd in het buitenland graag lokaal ondernemen. Tegen de stroom in van mensen die beweren dat ‘hier toch niet veel gebeurt’, besloot John om het tegendeel te bewijzen. Met de grootste klant in Engeland, uitbreiding naar Zwitserland en zelfs Australië zet zijn onderneming belangrijke eerste stappen.
"Overal waar uitdagingen zijn met mobiele energievoorziening, kunnen onze batterijsystemen de oplossing bieden."
Maatwerkoplossingen
Samen met leveranciers kan DCPower4C binnen 3 weken een werkend prototype klaar hebben. “We kunnen heel rap schakelen met klanten die snel een maatwerkoplossing willen. Ons batterijsysteem is volledig modulair opgebouwd. Door het telkens om te bouwen, kunnen we veel meer opties bieden dan de bestaande oplossingen. Plug-and-play bijvoorbeeld.”
Eyeopener
Net zoals bij veel andere bedrijven, was Covid een lastige periode. Schaarse materialen, lange levertijden. Maar het was ook een eyeopener die velen van ons aan het denken heeft gezet. “Want waarom moeten we alles weggooien als het gebruikt is?” Een vraag die John zich vaak stelt. Circulair is het in ieder geval niet. En dat moet anders vindt hij. “Ik denk ook aan de toekomst, aan onze kinderen en de volgende generaties. Het gaat eens een keer ophouden,” aldus John.
Met de circulaire gedachte in zijn achterhoofd, besluit John op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden. “Soms moet je een andere weg inslaan, dat hoort bij ondernemen. We zijn nu op een punt gekomen dat we weten wat we willen en hoe we het willen. De volgende stap is de daadwerkelijke uitvoer.”
Product-as-a-Service (PaaS)
In plaats van het verkopen van batterijsystemen, werkt DCPower4C toe naar een Product-as-a-Service (PaaS) model. Noodzakelijk om de omslag naar circulair te kunnen maken, maar ook interessant als verdienmodel en minder gevoelig voor instabiele economische situaties. “We willen de klant volledig gaan ontzorgen”, zegt John. “Het is kostentechnisch aantrekkelijker, ze hebben geen omkijken meer naar de batterijen en we kunnen hergebruiken. Hierover hebben we al ideeën, daar zijn we volop mee bezig.”
Kleine stapjes vooruit
Uiteraard kost het veel tijd en werk om dit op te zetten. “We doen het stapje voor stapje en zoeken er de juiste mensen bij. Het gaat niet om wat je zelf allemaal kan, maar om wie je kent. Dat is heel belangrijk. En zo probeer je stapsgewijs een nieuw systeem te ontwikkelen. Daarbij kijken we natuurlijk ook naar voorbeelden en andere bedrijven.”
"Je start ergens en on the go moet je blijven leren. Er zijn meerdere facetten die meespelen."
Andere werkwijze
De keuze voor PaaS zorgt ook voor een hele andere werkwijze en structuur. “Daar zijn we ons zeker van bewust. We zoeken partners die ons kunnen helpen. Het circulaire proces proberen we zo steeds meer in handen te krijgen. Op dit moment hebben we nog geen invloed op het eindstation van onze batterijen. Die stap is nu te groot voor ons als kleine speler. Maar met deze verandering komen ze na gebruik weer bij ons terug.”
Monitoren en optimaliseren
Nu worden onderdelen preventief vervangen, maar eigenlijk is dat niet nodig. “Een batterij heeft een levensduur van ongeveer 3 jaar. We zien dat ze pas na 4 of 5 jaar verslijten. Door continu te monitoren, kunnen we data verzamelen en op basis daarvan proactief anticiperen. Bovendien kunnen we doorontwikkelen en optimaliseren. Zo maken we uiteindelijk een steeds beter en duurzamer product”, vertelt John.
Niet ik maar wij
“Het voelt ook goed, dat je iets waardevols doet voor het milieu. Ik vind dat we minder moeten kijken naar ‘wat kan ik eraan verdienen’. Het gaat er juist om dat we er samen iets aan hebben, en dat werkt dubbel zo goed. Het is ook een gunfactor. We moeten met z’n allen gewoon anders gaan denken. De mentaliteit veranderen vooral.”
Lokaal produceren
“Eigenlijk zijn we veel te laat. Het winstdraaien was reden voor de grote organisaties om in Europa alles dicht te gooien en naar China te gaan. Daarna werd het Bangladesh en nu India. Die verschuiving is goed te zien. De welvaart stijgt in die landen ook. Maar als je probeert lokaal te produceren, heb je al die problemen niet.”
Nog tips?
John: “Ga eens operationeel kijken: wat breng ik op de markt en hoe. Stel jezelf de vraag of je kunt hergebruiken of zodanig kunt designen dat het uiteindelijk wel kan. Het is belangrijk om vanaf het ontwerpproces te onderzoeken: (1) kan ik mijn product hergebruiken en (2) kan ik het lokaal produceren. Door modulair te bouwen kun je heel flexibel zijn. Modulair en circulair gaan hand in hand. Als je het dan ook nog lokaal kunt maken, is de cirkel helemaal rond.”
Lokale productie brengt overigens meer voordelen met zich mee. Zo kun je mensen hier aan het werk houden, zijn de logistieke routes korter, bespaar je energie en noem maar op. “Wat ze aan de andere kant van de wereld kunnen, kunnen wij ook. Beter zelfs! Dat hebben we inmiddels wel bewezen. En ik blijf me inzetten om te laten zien dat we dat hier ‘gewoon’ vanuit Kerkrade doen.”