Donderdag 27 juni jl. vond een bijeenkomst van RVS-LB plaats bij Kasteel Eyckholt in Roosteren, waarbij proeven, beleven en elkaar ontmoeten centraal stond. Na een gastvrije ontvangst met Limburgse streekproducten lekkernijen, leidde dagvoorzitter Jules Coenen de bijeenkomst in.
“De transitie is een beweging die gaat over circulariteit. Het is pas goed als het de economie raakt, het landschap verbetert, zo ook het toekomstperspectief en eveneens de betrokkenheid van de burger raakt. De essentie gaat over het verkorten en verwaarden van vraaggestuurde ketens, toekomstperspectief voor (regeneratieve) landbouw, versterken van de kracht van het landschap en dat vanuit een haalbaar sociaal-economisch perspectief. En dan spreken we over de lange termijn. De dynamiek in het huidige proces is voelbaar en als we naar het groeiproces kijken binnen RVS-LB, dan zien we dat we op schema zitten. Op dit moment hebben wij namelijk meer dan 400 deelnemers en meer dan 26 getekende contracten. En niet onbelangrijk: ontzettend lekkere producten van Limburgse bodem …”
Ook partner of deelnemer worden?
Gastsprekers
Nadat Etiënne Hochs iedereen welkom heette, gaf hij het woord aan de (gast)sprekers:
- Gedeputeerde Stephan Satijn provincie Limburg
- Stan Beurskens St. Martinus
- Ruud Verstegen Landgoed Overst Voerendaal
- Iris Bakker Visit Zuid-Limburg
- Leontien Mees Maastricht Marketing
- Pascal Schreurs Visit Noord Limburg
- Giel Polman Limburg Marketing
- Susanne Görtz LLTB
- Pascal Vandermeulen Coöperatieve Rabobank Zuid-Limburg West
- Jan-Paul Rutten Gulpener Bierbrouwerij
- Jules Goossens programmamanager RVS-LB
- Marc Helwegen ketenregisseur RVS-LB
De boeiende middag stond in het teken van proeven, beleven en elkaar ontmoeten. Met actieve betrokkenheid van agrariërs en diverse sprekers werd een bijzondere invulling gegeven aan dit thema.
RVS-LB zet Limburgse wijnregio op de kaart
Limburgse Witte Weelde
RVS-LB zet met een eigen regionale wijn de Limburgse wijnregio op de kaart.
Tijdens de bijeenkomst op 27 juni jl. introduceerde RVS-LB de Limburgse trots: een blend van verschillende witte druivenrassen: 'Limburgse Witte Weelde'. De RVS-LB wijn is een Limburgse blend van Auxerrois, Müller Thurgau, Pinot Gris, Pinot Blanc, Johanniter, Riesling, Souvignier Gris, Solaris en Muscaris exclusief geproduceerd voor RVS-LB door de wijnmakers Ruud Verstegen (Overst Voerendaal) en Stan Beurskens (Sint Martinus). De smaak is verrassend en puur, lekker fris en bovenal heel lekker Limburgs.
Ruud Verstegen en Stan Beurskens:
“Middels dit unieke initiatief willen wij een podium bieden aan telers en boeren om (gedeeltelijk) over te stappen naar wijnbouw. De heuvels van Limburg vormen een mooi en aantrekkelijk decor voor de wijnbouw. Het is dus een feit: wijnbouw wordt in onze regio meer en meer aantrekkelijk.
We zijn trots dat de aanwezigen deze blend op 27 juni jl. geproefd hebben. Het smaakt in ieder geval naar meer.
Vanaf 1 juli is de wijn voor de horeca te koop via de website www.rvslb.nl of voor consumenten via de Limburgse VVV winkels.
Geïnteresseerd? Wilt u meer weten? Neem contact op met RVS-LB en doe mee!