Besparen op je energiecontract
Deb.nl is gericht op het informeren van ondernemers over de wettelijke verplichtingen op het gebied van energiebesparing. Daarnaast is er ook een grote groep ondernemers die geen plichten hebben maar wel energie (en dus kosten) willen besparen. Ook voor hen is er DEB.
Om een gestructureerd energiebesparingsplan te maken zijn er een aantal dingen nodig. Het is belangrijk om mogelijke energiebesparende maatregelen te inventariseren en een investeringsplan op te stellen. Maar er zijn nog twee dingen nodig om een gestructureerd plan te maken.
Dit artikel verscheen eerder op www.deb.nl
Inzicht in je energiecontract
Allereerst moet je inzicht krijgen in de opbouw van het energiecontract en het achterliggende energie-inkoopmodel. Het vormgeven van energiemanagement begint bij een goede energie-inkoop. Wanneer je weet hoe je contract in elkaar zit krijg je inzicht in de mogelijkheden om kosten te besparen. Hierbij gaat het vooral om de opbouw van de kosten, de (rand)voorwaarden en de flexibiliteit van je energiecontract.
Inzicht krijgen in energiecontracten is helaas niet zo eenvoudig. Dit komt doordat er weinig transparantie is over de voorwaarden van de energie-inkoop en beschikbare energie inkoop modellen. Daarom is DEB druk bezig met het opstellen van een kennisdossier over energie-inkoopmodellen. Het dossier is binnenkort beschikbaar op onze website. Het dossier geeft inzicht in het energie-inkoopmodel dat jouw energiebedrijf aanbiedt, maar ook in wat de gevolgen zijn van het model voor jou als ondernemer.
Energie-inkoopmodellen
Een tweede manieren om kosten te besparen heeft betrekking op de wijze en de voorwaarden waarop jij energie inkoopt bij de leverancier. In de opbouw van energiecontracten zijn de afgelopen periode namelijk interessante energie-inkoopmodellen ontwikkeld.
Je ziet dan dat de invloed van de externe omgeving op de energiemarkt groot is. We kennen allemaal nog wel de vervelende situatie waarin veel ondernemers terecht zijn gekomen toen de energieprijzen door het dak gingen. Dit kwam onder anderen door de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, en de toenemende duurzame productie van energie. Als gevolg werd de ondernemer geconfronteerd met hoge kosten en de starre houding en onbereikbaarheid van de energieleveranciers.
De meeste ondernemers zijn niet bekend met deze nieuwe energie-inkoopmodellen. Ook hebben ze geen toegang tot de modellen en welke voordelen ze kunnen hebben voor hun bedrijf. De eerste ervaringen zijn dat er flinke besparingen te behalen zijn voor zowel groot- als kleinverbruikers. Als bijkomend voordeel hebben sommige modellen de flexibiliteit voor energie-inkopen vergroot.
New Energy Market
New Energy Market is een energieadviesbureau dat ondernemers een persoonlijk advies geeft over welk inkoopmodel het beste past bij de behoeften en het energie-afnamepatroon van de ondernemer. Het bureau helpt ondernemers bij het kiezen van juiste inkoopmodel en heeft uniek toegang tot de 7 inkoopmodellen die gebruikt worden in de markt. De behoefte van de individuele ondernemer staat hierbij centraal. Iedere ondernemer krijgt een individueel maatwerkadvies over welk inkoopmodel het beste past bij de energiebehoeften. Dit in tegenstelling tot advies van andere adviseurs dat meestal enkel voor een totaal inkoopcollectief geldt.
DEB en New Energy Market hebben de handen ineengeslagen om te kijken of we ondernemers niet alleen kunnen helpen met kosten besparen door energiebesparing, maar door het slimmer inkopen van energie via de 7 energie-inkoopmodellen.