Grensbedrijf kan beste van Nederland worden
Admesy uit Ittervoort, vlak over de Nederlandse grens met Kinrooi en Maaseik, werkt voor zo’n beetje alle elektronicareuzen en is toch relatief onbekend. “We opereren letterlijk achter de schermen van de schermen”, geeft de bedrijfsleiding toe. Het kleine hightechbedrijf is desondanks wél genomineerd voor de prestigieuze Koning Willem I Prijs, zeg maar de Oscars van de bedrijfswereld in Nederland.
Het Nederlands-Limburgse Ittervoort is erg nauw verbonden met Belgisch Limburg. Ook zakelijk. Bijvoorbeeld: Maaseikenaar André Adams heeft er een wereldberoemde fabriek van muziekinstrumenten en Hasselaar Bob Serneels leidt er IT-huis Stepco Group.
Eén van de lokale parels is Admesy. Wie? Het kleine bedrijf ontwikkelt en produceert hoogwaardige kleur- en lichtmeters voor onder meer fabrikanten van telefoons, laptops en tablets. Helder, maar wat doen die bedrijven met de apparatuur uit Ittervoort? Om dat uit te leggen, neemt topman Steven Goetstouwers ons – in gedachten – mee naar MediaMarkt. Meer bepaald naar de showroom waar de televisietoestellen staan, die met kleur- en contrastrijke filmpjes klanten moeten verleiden om er een te kopen.
“Hetzelfde filmpje ziet er op de toestellen van verschillende fabrikanten toch nét iets anders uit. MediaMarkt maakt dat niet uit, maar onze klanten willen dat hun eigen schermen allemaal wél dezelfde beeldeigenschappen hebben. Hun eigen ‘gouden standaard’, zeg maar, die ze onderscheidt van de concurrentie. Onze technologie maakt dat mogelijk. Wij leveren een soort testbeeld – mensen die wat ouder zijn, kennen dat vast nog van de tv – waarmee je alles uniform kan afstellen en ook fouten kan opsporen.”
Goetstouwers is sinds 2012 CEO van Admesy. Opgericht in 2006 door oud-technici van het opgedoekte Philips Displays in Heerlen is de onderneming inmiddels uitgegroeid tot een speler van wereldformaat. Wat niet wil zeggen dat het bedrijf veel bekendheid geniet bij de kopers van de producten die worden gemaakt met de expertise uit Ittervoort. “We opereren letterlijk achter de schermen van de schermen”, zegt Goetstouwers. “De consument kent ons niet, maar ik durf te stellen dat iedereen een of meer toestellen bezit die met onze technologie zijn afgesteld of gecontroleerd. We zitten in elke broekzak, zeg ik wel eens.”
Samsung Alles met een scherm dus, maar bijvoorbeeld ook toetsenborden met verlichting. En smartwatches. Namen van producenten mag Goetstouwers eigenlijk niet noemen, maar die “gigant uit Amerika” zit er gewoon bij. Net als de reus uit Zuid-Korea. “Ja, Samsung. Schrijf maar op hoor, die doen niet moeilijk.” De relatie met Samsung is sowieso een bijzondere. Het was de eerste speler van wereldformaat die met Admesy in zee ging. Die samenwerking opende deuren. Vrijwel alle elektronicareuzen weten Admesy inmiddels te vinden als het gaat om het afstellen en controleren van hun producten.
Een kleine veertig medewerkers telt het bedrijf nu. Het merendeel werkt op de thuisbasis in Ittervoort, de rest op support-kantoren in China, Zuid-Korea en Japan. De nominatie voor de gerenommeerde Koning Willem I Prijs – voor mkb-bedrijven die uitblinken in verantwoord, duurzaam en innovatief ondernemerschap – maakt Goetstouwers trots. “We kunnen ons succesvol handhaven in een markt waarin onze grootste concurrent een afdeling van een grote multinational is. Ik zie de nominatie als een erkenning voor het werk van onze mensen.” Finale In de categorie voor KMO's (MKB in Nederland), waarin Admesy is genomineerd, zijn er in totaal twaalf kandidaten. Of het bedrijf de finale van de Koning Willem I Prijs haalt, wordt in april bekendgemaakt. En wie de ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’ wint, blijkt in mei.
Bron: Made in Limburg