5 vragen aan Kay Beckers van Stantec

Datum van item

15 augustus 2024

Categorie van item:

Interview

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

77x bekeken

Als technisch specialist energietransitie bij Stantec, helpt Kay Beckers (27) overheden en bedrijven met de complexe uitdagingen van de energietransitie. Naast zijn werk bij Stantec is Kay ook docent engineering bij Zuyd Hogeschool. In dit interview vertelt hij over zijn persoonlijke drijfveren en de belangrijke rol die hij speelt in het verduurzamen van (Zuid-)Limburg.

h2
Kay Beckers

Over Stantec

Stantec is een toonaangevend ingenieursbureau op het gebied van engineering, duurzame architectuur en milieuadvies. Wereldwijd leveren 32.000 professionals de kennis, technologie en innovatie die nodig zijn om een veranderende bevolkingssamenstelling, de verouderende infrastructuur, de energietransitie, en meer aan te pakken.

Afbeelding verwijderd.

h2

1. Waarom zet jij je in voor duurzaam ondernemen?

Bij Stantec adviseren we overheden, netbeheerders en bedrijven over hoe zij zich in de energietransitie bewegen. En nu zitten we vooral met de casus dat het elektriciteitsnet vol is. Dus hoe kunnen wij die organisaties helpen met hun complexe uitdagingen? Terwijl we midden in de energietransitie zitten en niet op de pauzedruk kunnen drukken.

Mijn persoonlijke interesse in duurzaamheid komt voort uit mijn technische achtergrond. Ik ben heel technisch opgeleid, vanuit mijn bachelor elektrotechniek. Maar ik merkte dat ik stoeide met de duurzaamheidsaspecten. Daarom heb ik gekozen voor een master in Sustainable Energy en sindsdien ben ik steeds meer gegroeid in mijn rol binnen de energietransitie.

Ik vind het geweldig om hier onderdeel van te zijn. Het voelt als een kleine, hechte groep in Nederland die allemaal hetzelfde doel nastreeft, namelijk de doelstellingen van het Parijsakkoord halen. Zelf ben ik vooral actief op bedrijventerreinen in o.a. Sittard, Heerlen en Maastricht. Het geeft veel voldoening om te helpen met hun complexe energievraagstukken. Ze waarderen dat ik er ben en samen kunnen we echt een verschil maken.

h2

"Elke transitie doet pijn, maar we moeten ervoor zorgen dat het niet zo veel pijn doet dat we de transitie niet willen doorzetten."

2. Wat is er, volgens jou, nodig om naar een duurzame samenleving te versnellen?

Bewustwording is essentieel. Elke transitie doet pijn, maar we moeten ervoor zorgen dat het niet zo veel pijn doet dat we de transitie niet willen doorzetten. Dat geldt voor de energietransitie, en straks ook voor de watertransitie, want die nood begint er ook aan te komen.

De huidige problemen, zoals de volle elektriciteitsnetten, zie ik als belangrijke knelpunten die aangepakt moeten worden om de energietransitie te versnellen. Het is tijd voor een hands-on aanpak. Niet te veel blijven hangen in beleid en visies, maar daadwerkelijk aan de slag gaan: schop in de grond, kabels leggen, bedrijven betrekken en nadenken over alternatieven zoals waterstof.

h2
net congestion map

3. Wat draag jij bij aan een slimmer, duurzamer en/of gezonder Limburg?

Vanuit mijn adviesrol zet ik gemeenten en bedrijven aan tot actie, vooral in Zuid-Limburg. Wat wij bijvoorbeeld doen op de Beatrixhaven en Randwyck in Maastricht is echt hands-on bezig zijn om de bedrijven te verduurzamen. We stimuleren duurzame energieopwekking en -opslag, samenwerking en energy sharing tussen bedrijven. Alles wat ik daar leer, probeer ik ook in te zetten bij andere projecten. Dit is echt mijn speelveld geworden en ik zet al mijn kennis en kunde in om bedrijventerreinen zo goed mogelijk te helpen verduurzamen. Zo zorgen we niet alleen voor een duurzamer Limburg, maar ook voor een duurzamer vestigingsklimaat en een sterkere economie.

4. Heb je nog tips voor andere ondernemers?

Mijn belangrijkste tip: begin op tijd. Het is cruciaal om nu al na te denken over je huidige energieverbruik en je toekomstige behoeften. Begin niet meteen met dure investeringen zoals batterijen, maar kijk eerst of je die echt nodig hebt. Zoek hulp, bijvoorbeeld bij je gemeente. Veel ondernemers weten niet dat gemeentes vaak kunnen én willen helpen met energievraagstukken. Door op tijd en met inzicht te handelen, kun je veel problemen voorkomen en betere keuzes maken.

h2

5 vragen aan Kay Beckers van Stantec