5 vragen aan Joep Gregoire

Datum van item

25 juni 2024

Categorie van item:

Interview

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

108x bekeken

Joep Gregoire uit Heerlen is oprichter van RegenGroen. Dit bedrijf houdt zich bezig met klimaatadaptieve oplossingen, zoals het hergebruik van regenwater. Hij geeft een kijkje in zijn wereld van duurzame initiatieven en deelt zijn visie op een groenere toekomst.

h2
Joep

Achtergrond

Toen Joep in 2021 ging helpen bij de overstromingen in Valkenburg, kwam hij in contact met een groepje veteranen. “Omdat ik zelf ook veteraan ben, besloot ik me aan te sluiten. Op vrijwillige basis helpt Veteranen Ondersteuningsgroep Parkstad mensen in nood en zetten ze zich in voor mensen met een afstand tot de samenleving. Dit goede doel is me altijd bijgebleven.”

Na de overstromingen realiseerde Joep zich dat wateroverlast een groeiend probleem is en dat er meer gedaan moet worden met regenwater. Dit leidde tot het idee om samen met de veteranen regentonnen te plaatsen, maar hij besefte al snel dat dit op grotere schaal moest gebeuren.

h2

Groen door Regenwater

Er zijn drie problemen: regenwateroverlast, hittestress en een toekomstig tekort aan drinkwater. Volgens Joep is die toekomst nu al aangebroken. “Ik ben gaan werken met regenwatersystemen om regenwater op te vangen. Dit water kan hergebruikt worden voor toiletten, wasmachines en meer. Bedrijven kunnen het zelfs in hun productieprocessen gebruiken en uiteraard is het geschikt voor het besproeien van groen.”

Om de cirkel rond te maken, moet er ook iets met groen gedaan worden. “Groen helpt om hittestress te verminderen, houdt water vast in de bodem en verbetert de bodemkwaliteit. Ik zie het als een cirkel: regenwater zorgt ervoor dat groen floreert en groen helpt op zijn beurt om regenwater op te vangen en vast te houden, waardoor wateroverlast deels gecompenseerd wordt. Zo is het hele regen-groen concept ontstaan.”

De ene situatie is vaak de andere niet, en dat is waarom Joep RegenGroen is begonnen. “De een plaatst een groene gevel, de ander een groen dak of een regenwatersysteem. Deze verschillende systemen beïnvloeden elkaar. Binnen het grotere plaatje kijk ik naar de mogelijkheden, werk ze technisch uit en doe uiteindelijk – samen met partners – ook de uitvoer. Het is een totaaloplossing.”

h2
logo Rain Green

Waarom ben je bezig met duurzaam ondernemen?

“Iets goeds doen voor een ander heb ik altijd in me gehad. Veertien jaar lang ben ik marineofficier geweest en heb ik in veel landen over de hele wereld gezeten. Ik heb mensen geholpen in o.a. Haïti en Afghanistan en op die manier iets kunnen bijdragen.”

“Op een gegeven moment heb ik de stap naar de burgermaatschappij gemaakt. Ook daarin ben ik altijd bezig geweest om het goede te doen voor de wereld, of dat nu duurzaamheid is of het creëren van werkgelegenheid in Afrika. Die intrinsieke motivatie om de wereld een beetje mooier te maken, in welk aspect dan ook, is er altijd geweest.”

h2

"Die intrinsieke motivatie om de wereld een beetje mooier te maken, in welk aspect dan ook, is er altijd geweest."

“Bij duurzaamheid wordt vaak gekeken naar klimaatverandering en de natuur, wat ook klopt. Maar ik bekijk duurzaamheid in een veel bredere context. Voor mij is een duurzame oplossing een langetermijnoplossing; het is geen pleisterplakken. Het gaat niet alleen om groen aanleggen of afval scheiden voor het milieu. Ik ben er echt heilig van overtuigd dat als wij vanuit een duurzame bril zouden kijken, in een bredere context, we oplossingen vinden die zich op termijn terugbetalen.”

“Duurzaam bezig zijn zie ik ook als een investering in jezelf, in je eigen bedrijf of je eigen gezin. Wil je de wereld voortzetten op een prettige en comfortabele manier van leven, dan zul je er zo naar moeten kijken. Nu wordt er vaak kortzichtig over gedaan, het is te lastig of te duur. En dat is jammer.”

“Als je bijvoorbeeld ziet wat overstromingen aan schade hebben aangericht, dan kom je erachter dat investeringen in verduurzaming op de lange termijn juist geld opleveren. Dit is nog maar het begin!”

h2

Wat is er, volgens jou, nodig om de weg naar een duurzame samenleving te versnellen?

“Het begint bij bewustwording bij meer mensen. Wat als we geen maatregelen nemen? Wat zijn dan de gevolgen? Dat moeten we meer laten zien. Ik denk ook dat de regelgeving vanuit de overheid achterhaald is. Deze moet beter aansluiten op de uitdagingen waar we voor staan.”

“Kijk naar klimaatadaptieve maatregelen. Regenwater wordt op dit moment vooral nog gezien als een overlast. Er zijn subsidies voor het aanpakken van regenwateroverlast, maar het opslaan van regenwater valt daar vaak buiten.”

“Op het toekomstig drinkwatertekort is de overheid nog helemaal niet aan het anticiperen. Sterker nog, de huidige regelgeving zorgt ervoor dat de noodzakelijke maatregelen nauwelijks uitgevoerd kunnen worden. Omdat de regelgeving alleen gaat over wateroverlast en totaal niet bezig is met drinkwatertekorten. Daar moeten we echt beter naar gaan kijken.”

“We moeten meer toekomstgericht denken. Niet alleen wat iets nu oplevert, maar wat het ons over 5, 10 of 20 jaar oplevert. Als je nu investeert in een regenwatersysteem, heb je daar de komende twee jaar misschien nog niet veel voordeel van. Maar de drinkwaterprijzen gaan gigantisch omhoog, dus over vijf of tien jaar praten we zeker over een terugverdientijd.”

“De vraag is ook: kun je straks nog gewoon je toilet doorspoelen? We vinden dat nu allemaal supernormaal en kunnen ons niet voorstellen dat er momenten komen dat water zo schaars wordt. Maar daar lijkt het wel heen te gaan.”

h2
raindrops on grass

Wat draag jij bij aan een slimmer, duurzamer en/of gezonder Limburg?

“Het zijn eigenlijk kleine dingen die, als we ze allemaal zouden doen, toch een groot verschil maken. Van afval scheiden tot de auto wat vaker laten staan. Maar zelf heb ik thuis natuurlijk ook een regenwaterhergebruiksysteem. Met mijn bedrijf RegenGroen probeer ik bedrijven, en eigenlijk heel Limburg, toekomstbestendiger te maken.”

“Het begon ooit met de regentonnen en de veteranen. Dat is nog steeds een belangrijk onderdeel. Dit najaar gaan we in Landgraaf 300 regentonnen plaatsen. Op die manier probeer ik naast duurzaamheid ook een steentje bij te dragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

h2

Heb je nog tips voor andere ondernemers/bedrijven?

“Zorg dat je je voorbereidt op de toekomst. We zien gewoon dat er dingen veranderen en daar moeten we ons als samenleving op voorbereiden. Dat zit vooral in duurzaamheid, maar ook zaken als zelfredzaamheid worden veel belangrijker. Kijk bijvoorbeeld naar de oorlog in Oekraïne en de gasprijzen. Opeens is de wereld anders en betalen we daar heel veel geld voor. Als we tien jaar geleden al hadden geïnvesteerd in de energietransitie, had ons dat nu heel veel geld gescheeld. Hetzelfde gebeurt straks met groen, met de hittestress, maar ook met regenwater.”

“We moeten rekening houden met scenario’s die we liever niet willen zien en daarop anticiperen. Dat zou mijn belangrijkste tip zijn.”

h2

"Investeer nu in duurzame oplossingen, want de kosten van niets doen zijn op de lange termijn veel hoger!"

5 vragen aan Joep van RegenGroen