5 vragen aan… Jeroen Burks

Datum van item

1 juli 2022

Categorie van item:

Even voorstellen..

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

176x bekeken

Jeroen Burks is de ‘aanstichter’ van Blockheating: recycling datacenter energy. Hij is de ondernemer die deze keer de ‘vijf’ vragen aan’ beantwoordt.

Over Blockheating

Over Blockheating

Blockheating is een start-up van Jeroen Burks en Fonger Ypma. Jeroen Burks wist met eerdere start-ups zijn kennis van techniek in combinatie met bedrijfskunde al te bundelen en doet dit nu opnieuw vanuit de kansen die hij ziet met de gigantische groei van datacenters door de digitalisering en AI.

Blockheating gebruikt de warmte die vrijkomt in datacenters om kassen en in de toekomst ook gebouwen en zwembaden te verwarmen. Een win-win. Voor het datacenter, voor het bedrijf dat de warmte gebruikt én voor het milieu.

1. Waarom ben je bezig met duurzaam ondernemen?

Laat ik beginnen dat ik het heel lastig vind om spullen weg te gooien. Ik geef ze graag een tweede leven. Doe je dit op professioneel vlak, dan ben je aan het recyclen en milieubewust bezig. In datacenters wordt ontzettend veel warmte geproduceerd. Warmte die verder niet gebruikt wordt en waar, sterker nog, airco’s draaien om deze warmte te lozen (die ook weer extra stroom verbruiken). Onze conclusie: op technisch vlak bestaat een betere oplossing voor dit systeem.

Weten hoe het werkt? Lees: Blockheating benut restwarmte datacenters voor verwarming kassen

"Onze conclusie: op technisch vlak bestaat een betere oplossing voor dit systeem."

2. Wat is er, volgens jou, nodig om de weg naar een duurzame samenleving te versnellen?

Er zijn al redelijk wat incentives in de vorm van subsidies en dergelijke. Momenteel vindt er ook een herwaardering plaats van spullen en resources die we inkopen. Dit past goed bij de hele verduurzaming. Een eerlijkere prijs voor grondstoffen is hard nodig. Denk hierbij aan drinkwater, dat in Nederland eigenlijk goedkoop geprijsd is als we naar de gehele impact kijken. Er zijn datacenters die met water koelen omdat het zo goedkoop is. De herwaardering van alles wat we kopen, verzamelen en nodig hebben wordt steeds belangrijker. Die herwaardering zorgt er ook voor dat we misschien wat vaker naar lokale alternatieven gaan kijken.

Voor Blockheating geldt dat natuurlijk ook. Ergens zijn we een concurrent van de grotere Cloudspelers. Ik denk dat we met z’n allen moeten accepteren dat dingen minder makkelijk worden. Tegenwoordig werken de meeste organisaties in de Cloud. Ja, dat is de makkelijkste optie. Maar naar mijn mening is dit vaak niet de beste oplossing voor het bedrijf op de lange termijn en de maatschappij als geheel. Vergelijk het met even snel de auto pakken. Effectief zou de trein de betere optie zijn, maar dat is net wat minder gemak. Zo zijn er meer dingen waarvoor we betere oplossingen kunnen bedenken. Gewoon door er iets meer tijd in te steken of meer aandacht aan te geven.

De alternatieven zijn ook te simpel. Op dit moment is het eenvoudiger om een warmtepomp aan te schaffen dan je hele huis te isoleren of om een nieuw elektrisch apparaat te kopen dan de oude te repareren. Daar is nog wel een andere mindset voor nodig: we moeten wat meer naar langere termijn oplossingen gaan kijken.

3. Wat draag jij bij aan een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg?

Bij Blockheating focussen we op twee hoofdtopics: Warmte en IT.

Warmte We zijn een CO2-neutrale aanvulling op gas gebaseerde verwarmingssystemen. Op dit moment staan we bij een Venlose tuinder en een tweede datacenter is in de maak. Als we effectief vollast draaien bespaart ieder datacenter 420 ton CO2 per jaar. Alleen al op het gebied van warmte hergebruik, dan kijken we nog niet eens naar de besparing in het stroomverbruik doordat we efficiënter koelen. Als je door Limburg heen genoeg van dit soort datacenters hebt, kun je ook beter gaan inspelen op lokale vragen.

IT Bedrijven slaan alles op in de Cloud. De grote datacenters hebben impact op ons milieu. Qua netwerk is het lastig om veel kwijt te komen in stroom. Door de capaciteit op te knippen, en verspreid op te stellen, kunnen we veel betere oplossingen bieden. Zo kun je gegevens, waarvan je niet wil dat ze in de Cloud staan, lokaal hosten. Bijvoorbeeld een deel in Venlo en een deel in Maastricht. Daarvoor bouwen wij dan de infrastructuur. Waar mensen wonen en werken wordt veel data gegenereerd of geconsumeerd (denk aan Netflix). Als je dit lokaal kan afvangen heeft het stukken minder impact op het IT-netwerk en minder geconcentreerde belasting op je stroomnetwerk.

"Als we effectief vollast draaien bespaart ieder datacenter 420 ton CO2 per jaar."

4. Hoe kunnen andere organisaties/ondernemers die omslag maken? Heb je nog goede tips?

Een van de belangrijkste lessen, vind ik, is dat we onze horizon moeten verbreden. Partijen zijn continu bezig met hun eigen proces te optimaliseren. Slimmer, goedkoper, efficiënter. Terwijl als je het blikveld wat breder legt, zie je dat er een hele andere optimalisatie mogelijk is. Een die voor de maatschappij als geheel beter is. Langzaam kijkt men ook op industrieterreinen of ze iets met een warmtenet gaan doen. De één heeft warmtevraag, de ander warmteoverschot. Als we iets breder kijken, geen quick fix toepassen maar “echte” oplossingen zoeken, dan kun je gaan verbeteren.

De grote omslag is dat we niet alleen naar ons eigen proces moeten kijken, maar ook naar die van je leverancier, je klant, je buurman en misschien zelfs die van je concurrent. Kijk buiten je traditionele werkveld. Binnen datacenters zijn ze bijvoorbeeld altijd bezig met hoe het koelen efficiënter kan. De optimalisatie is dan om een gigantisch datacenter (proberen) te bouwen, en dan (drink)water te verbruiken om het koel te houden. Maar als je iets breder kijkt, kun je ook hier duurzamer in zijn door je warmte zinvol in te zetten. Trek de kaders breder, bepaal waar je heen wilt en kom tot oplossingen die beter zijn voor de maatschappij. En kijk wat vaker bij je buurman of daar een probleem is waar jij de oplossing al voor in huis hebt.

5. Waarom ben je lid van shiftLimburg en wat kan dit platform voor jou betekenen?

Allereerst vind ik ‘shift’ een leuke naam. Het past ook bij het dataverhaal. Eerst werden gegevens naar de Cloud verplaatst. Efficiënter inrichten, centraliseren. Nu zie je toch weer een beweging naar lokaal. Zorgen dat we meer controle hebben en niet zomaar alles uit handen geven. We hebben het over een brede shift. Niet alleen duurzamer, ook andere topics zoals sociaal en economisch. Minder roofbouw op het milieu en de maatschappij om ons heen.

Slimmer en duurzamer passen heel goed bij mij. Helemaal mooi is dat we daardoor ook economisch gezonder worden. Ik vind echt dat er een shift nodig is. Gelukkig ben ik niet de enige, want er bestaat zelfs een platform voor. Dan moet je je ook daarbij aansluiten en meedoen!

Geschreven door

Jeroen Burks