5 tips over innovaties financieren en intellectueel eigendom

Datum van item

4 oktober 2024

Categorie van item:

Achtergrondartikelen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

32x bekeken

Financiering is de sleutel tot innovatie en groei voor innovatieve ondernemers. Weten hoe u de kans op succes aanzienlijk verhoogt als u uw intellectueel eigendom (IE) beschermt? Profiteer van de tips van Octrooicentrum Nederland: ontdek hoe u een effectief octrooionderzoek doet en leer van de ervaringen van andere ondernemers.

 

h2
handshake

Vormen van financiering

Als innovatieve ondernemer wilt u uw product of dienst ontwikkelen én deze ook op markt brengen, zodat uw bedrijf groeit. Daarvoor klopt u misschien aan bij de bank voor een traditionele lening. Maar wist u dat er andere manieren zijn om uw vernieuwde product of dienst te financieren? Manieren zoals subsidies en regelingen, crowdfunding of door het aantrekken van investeerders. Het hangt af van uw onderneming, idee of product welke vorm bij u past. Als u zorgt voor een goede voorbereiding waardoor u de financieringsmogelijkheden kent, dan heeft u nou eenmaal meer kans van slagen bij het vinden van kapitaal. 

Wilt u de aandacht trekken van investeerders? Dan is het vastleggen van uw eigen intellectueel eigendom én onderzoeken van bestaande octrooien vaak heel belangrijk. Hoe belangrijk, hangt sterk af van uw bedrijfsbranche, type onderneming en de investeerder die u wilt aantrekken. De ene investeerder zal dan ook meer doorvragen over intellectueel eigendom dan de andere.

Ontdek onze 5 tips waarmee u de kans op financiering vergroot.

h2

Tip 1: Onderzoek alle beschermingsmogelijkheden

Als ondernemer legt u uw uitvinding vast met een octrooi (ook wel patent) zodat u namaak tegenhoudt. Maar er bestaan ook andere manieren om uw ideeën te beschermen:

  • Octrooirecht: voor technische producten of productieprocessen.
  • Auteursrecht: voor creatief werk zoals teksten, en afbeeldingen en broncode van software.
  • Merkenrecht: voor logo’s, woorden (namen) van bedrijven, producten en diensten.
  • Handelsnamenrecht: voor de naam van een bedrijf.

Lees meer over het beschermen van uw idee of innovatie

h2

Tip 2: Bescherm uw intellectueel eigendom op tijd

Vaak is het slim om al in een vroege fase van uw innovatietraject na te denken over intellectueel eigendom. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Start-ups die al in de vroege fase een octrooi of andere vorm van intellectueel eigendomsrecht (IE-recht) aanvragen, hebben tot 10 keer meer kans om financiering te krijgen dan start-ups die dit niet doen.

Praktijkvoorbeeld

Start-up Weco (the Wave Energy Collective) ontwikkelt innovatieve oplossingen om elektriciteit te produceren uit oceaangolven. Het bedrijf is zich zeer bewust van het belang van het beschermen van hun uitvinding, ook voor het aantrekken van investeerders. Weco heeft inmiddels 2 octrooien.

h2

Tip 3: Geef de techniek niet te snel prijs

Nieuwheid is een eis voor een sterk octrooi. Dus de techniek die u wilt beschermen met een octrooi, mag niet eerder openbaar gemaakt zijn dan de datum van uw octrooiaanvraag. Ook niet door u zelf. Wees daarom voorzichtig met de informatie die u prijsgeeft aan anderen. Bijvoorbeeld bij gezamenlijke R&D met andere partijen, gesprekken met investeerders of crowdfunding.

Crowdfunding is een manier om geld op te halen bij het grote publiek (de crowd). Dit gaat vaak via online crowdfundingplatforms, waar mensen in verschillende projecten of initiatieven kunnen investeren. Op deze manier krijgt u direct financiering, zonder bij banken aan te kloppen of subsidies aan te vragen. Toch is het belangrijk om goed op te letten als u crowdfunding gebruikt. Dit is ook zo ervaren door toetsenbordenontwikkelaar Wooting

h2

Tip 4: Maak op tijd afspraken bij de samenwerking

Veel innovaties ontstaan in samenwerkingsverbanden. Maar voor investeerders is het vaak wenselijk dat uw intellectueel eigendom goed afgebakend is of nog liever: dat uw bedrijf de enige eigenaar is van essentieel intellectueel eigendom. Daarom verdient dit punt vanaf het begin de aandacht bij een samenwerking. Leg voorafgaand aan de samenwerking vast wat de achtergrondkennis is van de partijen: dit is de kennis die vooraf óf buiten de samenwerking om is verkregen. Die kennis telt dus niet mee als kennis die valt onder de gezamenlijk ontwikkeling. 

Maak óók vooraf duidelijke afspraken over het intellectueel eigendom van de opgebouwde kennis in de samenwerking. Dit is de voorgrondkennis: alle kennis en intellectueel eigendom die is opgebouwd in het kader van de samenwerking. Naast dat het belangrijk is om te weten wie de eigenaar wordt, bepaalt u ook wie toegang krijgt tot de voorgrondkennis en welke voorwaarden daarvoor gelden.

h2

Tip 5: Onderzoek of u inbreuk maakt op intellectueel eigendom van anderen

Freedom-to-operate (FTO) houdt in dat u uw product of dienst op de markt kunt brengen, zonder inbreuk te maken op intellectueel eigendom van anderen. Kom erachter door een FTO-onderzoek uit te laten voeren. Dit is ook interessant voor investeerders omdat zij hun risico zo laag mogelijk willen houden.

 

Volg een workshop over intellectueel eigendom

RVO organiseert vaak evenementen, workshops en webinars door het hele land en in samenwerking met verschillende partners. Bekijk de agenda voor het overzicht en meld u meteen aan.

h2