Wie wordt Limburgs Ondernemer van het Jaar?

Datum van item

19 oktober 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

50x bekeken

De redacties van De Limburger en WijLimburg organiseren dit jaar de tweede editie van de verkiezing van Limburgs Ondernemer van het Jaar. De focus ligt dit jaar op duurzaamheid, een thema waarmee verschillende ondernemers uit de agrofoodsector een plek onder de genomineerden wisten te vergaren.

De winnaar vorig jaar was André Rieu. Dit jaar zijn 21 Limburgse ondernemers geselecteerd van bedrijven uit verschillende sectoren en van uiteenlopende omvang. Onder de genomineerden vinden we maar liefst negen ondernemers die zich inzetten voor duurzame, eerlijke en/of gezonde voeding.

Eerlijke cacao

Mirjam Schroeder van Chocolate Company is de uitvinder van de hotchocspoon; een brok chocolade aan een houten lepel. Het bedrijf met een chocoladefabriek in Kerkrade, telt inmiddels 21 combi’s van café-chocoladewinkels in Nederland, Duitsland en België, plus vier shop-in-shops. Het Cacao-Trace-systeem ondersteunt boeren met kennis bij het verbouwen, oogsten, fermenteren van cacaobonen. Naast onderwijs en eerlijke lonen, hebben boeren de kans om een bonus te verdienen. Hoe hoger de kwaliteit van de bonen, hoe hoger de premie.

Innovatie in voeding

Feike Sijbesma van DSM uit Heerlen is geselecteerd dankzij de inzet voor gezondheid, voeding en duurzaam leven. Het bedrijf produceert vitamines, ingrediënten voor voedingsmiddelen, een tweede generatie biobrandstoffen, hoogwaardige materialen en bioplastics. DSM gaat als partner van de Verenigde Naties voorop in de strijd tegen honger en ondervoeding. Andere troefkaarten zijn suikervervanger Avansya, duurzame zalmkweek en de ambitie om alle DSM-materialen volledig reclyclebaar te maken.

Duurzame oesterzwammen

Rob Hermans van Zwamburg kweekt oesterzwammen op koffiedik. een afvalstroom uit de lokale horeca. Door de lokale afzet worden eveneens veel CO2-kilometers bespaard. Voor de CO2-neutrale kweek wordt gebruik gemaakt van warmtepomptechniek, zonnepanelen en ledverlichting. De steeltjes van de oesterzwammen en het snijafval, worden door samenwerkingen met lokale partners gebruikt als (gedeeltelijke) vleesvervanger voor grillworsten, zwamburgers, bitterballen, kroketten en gedroogde speltpasta. Van het uitgewerkte substraat wordt compost gemaakt.

Lekker plantaardig

Bart Merkus van SoFine Foods uit Landgraaf maakt en verkoopt plantaardige voeding en vleesvervangers. In 1963 begon het bedrijf met het maken van tofu. Inmiddels staan al circa 130 producten op het menu, van borrelsnacks tot groenteburgers. „Heerlijk eten voor een mooiere wereld”, is volgens directeur Bart Merkus het bedrijfsmotto. ,,Het is onze missie om lekker, vriendelijk en gezond eten te maken. Voor iedereen. Of je nou vegetarisch eet, veganist bent of als flexitariër wilt variëren.”

Bier van lokale grondstoffen

Jan-Paul Rutten is de genomineerde van Gulpener, de onafhankelijke familiebrouwerij uit Gulpen. Dit bedrijf gebruikt als enige brouwerij in Nederland nagenoeg alle grondstoffen uit eigen regio; water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst van circa 25 boeren uit de regio. Vandaar dat het bier is voorzien van het keurmerk Erkend Streekproduct. Momenteel bouwt Gulpener het meest duurzame brouwhuis van Europa, waarbij de energie uit een innovatieve warmtepomp wordt gehaald.

Knijpzakjes tegen voedselverspilling

Boy Jacobs van SiTesta's stoorde zich aan de verspilling van kromme en onooglijke komkommers die prima te eten zijn, maar toch niet verkocht werden. De zoon van een komkommerteler uit Kessel kwam met compagnon Bart Kuijpers tot de volgende oplossing: knijpzakjes met drinkbare groente, zonder toegevoegde suiker, zout of smaakstof. Dankzij een nieuwe conserveringstechniek heeft het product wél alle gezonde stofjes. Het heet Xqueeze.Me (knijp me), en is als tussendoortje bedoeld voor jonge mensen die op zoek zijn naar gezonde producten.

Blije kippen en eieren

Ruud Zanders van Kipster won al menig prijs voor zijn duurzame en milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Kipster lanceerde in 2017 het eerste klimaatneutrale ei ter wereld. De kippen krijgen uitsluitend reststromen uit de voedingsindustrie op hun bordje en de juffers worden zo dier-, milieu- en mensvriendelijk als mogelijk gehouden. De eerste boerderij die in Oirlo staat krijgt twee ‘collega- Kipsters’, stallen die momenteel elders in het land worden gebouwd. Het bedrijf in Venlo staat op het punt internationaal door te breken met overeenkomsten in België en de VS, terwijl in andere landen diverse gesprekken worden afgerond.

Hamburgers van kweekvlees

Mark Post van Mosa Meat in Maastricht werkt al jaren aan het realiseren van lekkere kweekburgers. De burger van kweekvlees komt voort uit stamcellen van een rund. Nu is het zaak dat het bedrijf ervoor zorgt dat het duurzame vleesproduct op grotere schaal kan worden geproduceerd. Post is van mening dat het kweekvlees binnen twintig à dertig jaar het reguliere vlees uit de schappen zal gaan verdringen.

Limburgs Ondernemer van het Jaar

Het is vanaf nu mogelijk om online je stem uit te brengen op jouw favoriet. Dit zal de groep genomineerden uiteindelijk terugbrengen tot acht finalisten. Een vakjury zal deze bedrijven onder de loep nemen en het bedrijf aanwijzen dat zich Limburgs Ondernemer van het Jaar mag noemen.

De vakjury bestaat uit de volgende deskundigen:

  • Loek Radix: was interim-manager bij diverse bedrijven en staat nu aan het hoofd van Chemelot.
  • Twan Beurskens: Voormalig Limburgs gedeputeerde van economische zaken en nu gemeentesecretaris van de gemeente Venlo.
  • Marïelle Heijltjes: Professor aan de Maastricht University, onder meer gespecialiseerd in managementstijlen.
  • Ria Joosten: Succesvolle ondernemer die een groot horecabedrijf opzette: Ria Joosten Catering & Evenementen. Was in 2014 zakenvrouw van het jaar van Nederland.
  • Bram van der Heijden: Chef van de economieredactie van De Limburger.

Bron: Dagblad de Limburger