Wat BL.INC voor jouw start-up kan betekenen

Datum van item

20 februari 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

72x bekeken

In de wandelgangen op de campus wordt het nieuwe start-up programma BL.INC veel besproken. Toch weet nog niet iedereen precies wat hij of zij moet verwachten. Tijd voor een interview met Elle Janssen van Brightlands Campus Greenport Venlo: - projectleider startup-programma BL.INC, die aan de hand van 5 simpele vragen uitlegt hoe het zit.

Wie?

Elle Janssen: "BL.INC is bedoeld voor ondernemers die willen innoveren op het gebied van gezonde en veilige voeding, land- of tuinbouw (future farming) of biocirculaire economie. Voor diegenen onder hen die hun start-up of spin-off versneld willen starten of laten groeien. Dat betekent niet dat alleen ondernemers uit de agrifood-sector kunnen meedoen, want we komen ook vaak mensen tegen in de maakindustrie en logistiek die met deze thema's bezig zijn. Daarnaast moeten ze zich herkennen in onze missie: kennis delen en willen samenwerken om tot innovatie te komen."

Wat?

"Deelnemers doorlopen in 3 maanden een vast programma met geplande activiteiten en bijeenkomsten. Zo kunnen ze hun bedrijfsplan nader vorm te geven of aan te scherpen, zodat ze een versnelde start of versnelde groei kunnen realiseren. Op de campus hebben deelnemers direct toegang tot het netwerk van experts van veel kennispartners, tot faciliteiten voor research en development en krijgen ze advies over financiering en worden ze gecoacht door ervaren professionals - hun mentoren. Dat alles maakt de campus in Venlo een inspirerende ontmoetings- en werkplek."

Wil je graag je kennis en ervaring delen met deze startende ondernemers? Meld je aan als mentor.

Waarom?

"Als ondernemer komt er heel veel op je af. Er moeten veel dingen geregeld worden, zoals het opstellen van een ondernemingsplan, marktvalidatie of het aanvragen van financieringen bijvoorbeeld. Toegang tot een netwerk van ervaren ondernemers en experts is dan essentieel. Op Brightlands Campus Greenport Venlo komen deelnemers midden in het ecosysteem terecht van kennisinstellingen, bedrijfsleven en wetenschappers; mogelijke partners of klanten. In de regio is er geen vergelijkbaar initiatief voor de agrifood ondernemer met een innovatief business idee. Het concept van acceleratieprogramma's bestaat echter langer en is breed gedragen op nationaal niveau.

In Noord-Limburg was er nog geen gestructureerd programma beschikbaar voor startups en spin-offs. Dat betekent dat startende ondernemers zelf een beroep moesten doen op verschillende partijen om hun startup of spin-off van de grond te krijgen. Dat is niet efficiënt voor de ondernemers, maar ook niet voor de partijen die hen graag willen ondersteunen. Dit gebrek heeft er toe geleid dat LIOF, Rabobank, Regio Noord-Limburg en Brightlands Campus Greenport Venlo een gezamenlijk programma hebben ontwikkeld met geplande bijeenkomsten rondom belangrijke thema's. Zo kunnen we samen de slagingskans van innovatieve ondernemers vergroten én daarmee duurzaam ondernemerschap en innovatie in de regio stimuleren."

Wanneer?

"De eerste ronde van de startup accelerator BL.INC gaat van start op dinsdag 3 maart 2020 en heeft een vast programma gedurende 3 maanden. In 2020 volgen nog twee rondes.

De eerste bijeenkomst valt trouwens samen met een feestelijke start van het programma. Deze is openbaar en iedereen is uitgenodigd om getuige te zijn en kennis te maken met de ondernemers. Meld je aan of kom op 3 maart langs op de campus!"

Hoe?

"Ondernemers melden zich aan via de website waarbij ze korte pitch van hun idee geven. Projectleider Elle Janssen nodigt je dan uit voor een afspraak op de campus of een telefonische afspraak. Na een persoonlijk gesprek met haar besluit je om wel of niet deel te nemen en stuur je jouw elevator pitch en pitch deck door. De BL.INC-commissie buigt zich over je aanmelding en laat weten of je geselecteerd bent. Het programma gaat feestelijk van start op 3 maart op Brightlands Campus Greenport Venlo."

Bron: Brightlands