Met sensortechnologie is het mogelijk om de kwaliteit van versproducten tijdens transport in de gaten te houden, waardoor je snel kunt ingrijpen als er iets niet goed gaat.
Real-time
Dat blijkt uit onderzoek van Joost Snels (Wageningen University & Research), Johan Kruysse (Van Oers United) en Akshay Bhoraskar (TNO). Zij presenteerden de resultaten op 21 september 2021 op Brightlands in Venlo.
Het onderzoek toont aan dat voedselverspilling door kwaliteitsverlies tijdens transport voorkomen kan worden met de inzet van sensoren die gegevens verzamelen over het rijpingsproces, real-time modellering van kwaliteitsbederf en de toepassing van deze voorspellingen binnen de transportketen. Met deze slimme technologie is het mogelijk om de kwaliteit van versproducten tijdens transport op betaalbare wijze te monitoren waardoor er – indien nodig - real-time in de logistieke keten ingegrepen kan worden.
Haalbaarheid
Het onderzoek vond plaats met een breed scala deelnemers: vanuit onderzoek, onderwijs en technologie ontwikkeling (sensoren, AI) tot aan importeurs van versproducten. De nadruk lag op de haalbaarheid en toepasbaarheid van dit concept. Er is een aantal duidelijke conclusies getrokken:
- Het concept zal met name op het internationale vrachttransport over land zijn toegevoegde waarde hebben omdat het ingrijpen in de logistiek hier het meest haalbaar wordt geacht;
- Het kunnen versnellen en/of aanpassen van de processen in de eigen bedrijfsvoering (vooral importeurs, verladers, ladingeigenaars) kan al op de kortere termijn tot meerwaarde leiden;
- De technologie en de snelle technologische ontwikkelingen versterken niet alleen dit concept, ze maken deze ook op de korte tot middellange termijn mogelijk;
- Voor het goed implementeren van het concept is het van belang om ook de (internationale) retailers aan te sluiten;
- Aanpassing van samenwerkings- en contractvormen is noodzakelijk
- Het ontwikkelen van de juiste en betrouwbare kwaliteitsverloopmodellen nog een wereld van onderzoek zal opleveren.
Bron: Brightlands