Vereniging Biologisch Limburg voorspelt grote versnelling van aandeel bio

Datum van item

28 december 2018

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

67x bekeken

De toekomst is bio

Limburg verdient extra aandacht als het gaat om biologische landbouw, want zowel in aantal hectares als in aantal bedrijven ligt het aandeel biologisch vooralsnog achter op de rest van Nederland.
John Jansen, zelf biologisch boer in Zuid-Limburg en voorzitter van de vereniging Biologisch Limburg, voorspelt dat Limburg in de komende jaren een inhaalslag gaat maken. De interesse onder boeren voor een overstap van regulier naar biologisch is groot.

Biologisch is hot

Het biologische segment groeide de afgelopen jaren van niche naar een volwaardige markt. De afgelopen vijf jaar is de afzet van biologische voeding in Nederland met gemiddeld 10% per jaar gestegen, terwijl de voedingsmarkt als geheel maar 1% per jaar groeide. De Rabobank verwacht dat het marktaandeel van biologisch in Nederland de komende jaren nog verder groeit, van 3% nu tot 7% in 2025. De bovengemiddelde groei van de omzet in het segment vereist dat het grondstoffenaanbod de vraag kan bijhouden. Schaarste in de beschikbaarheid van grondstoffen is één van de grootste uitdagingen.

Bundelen van krachten

Janssen: “Drie jaar geleden ging ik kennis maken met mijn collega-bioboeren. Ik was nieuwsgierig naar ze en hoopte dat we samen konden werken, vooral in het zichtbaar maken van onze mooie producten voor de lokale consument. De andere bioboeren deelden die mening en zo zijn we begonnen. Na een tijdje kwamen we in gesprek met de Provincie en LLTB over hoe we biologisch boeren in Limburg konden laten groeien. Dat zijn we toen gaan onderzoeken onder 80 biobioeren in de gehele provincie, met interviews en enquêtes.” Uit het onderzoek bleek dat er op vier gebieden behoefte was aan een bundeling van krachten:

  • Belangenbehartiging
  • Herkenbaarheid creëren in de regio
  • Kennisverdieping
  • Ondersteuning bij omschakelen

In samenwerking met Wageningen University & Research werd een kenniscentrum opgezet, waarvoor een POP3 subsidie werd verstrekt. Met onder andere demo’s op de proefboerderij Vredepeel en diverse masterclasses wordt kennis vergaard en verspreid.

Omschakelen

De redenen om te overwegen om te schakelen zijn divers, zo blijkt uit gesprekken met reguliere boeren. Janssen: “Natuurlijk speelt voor bijvoorbeeld veehouders de betere prijs een belangrijke rol. Daarnaast zie je dat boeren gevoelig zijn voor maatschappelijke opvattingen. En die opvattingen veranderen: biologisch wordt steeds meer gewaardeerd door de consument en is geen randverschijnsel meer. En er zijn boeren die zelf geconfronteerd worden met de negatieve gevolgen van reguliere intensieve landbouw en daarom willen overstappen naar biologisch.” Voor de boeren die overwegen over te stappen organiseert de vereniging oriëntatiebijeenkomsten en de boer kan een keukentafelgesprek aanvragen.

Impact

De impact van een overstap is voor elk bedrijf verschillend. Duidelijk is dat je als boer open moet staan voor verandering. Janssen: “Als akkerbouwer ga je meer consumptiegewassen telen, anders is het niet rendabel. Hierbij zul je met geavanceerde technieken en veel vreemde arbeid moet gaan werken. Dat betekent dat het werk van de boer ingrijpend verandert. Dat moet je wil willen en kunnen. Voor een melkveehouder is de impact van een overstap anders: denk aan onkruidbeheersing en voederwinningstechnieken. En bij vleesveehouders zal bijvoorbeeld de impact groot zijn voor de inrichting van stallen. Iedere boer heeft zijn eigen vragen en daarom organiseren we ook specifieke bijeenkomsten.”

Ga je ook voor biologisch?

Wil je ook meer weten over biologisch boeren of ontdekken of biologisch boeren iets voor jou is? Bezoek dan de website van Biologisch Limburg of neem contact op met Arend Jan Cuperus, projectleider bij Arvalis, via 06-51490278.

Video


Bronnen: Biologisch Limburg, Rabobank, Volkskrant