UM docent en onderzoeker Alie de Boer 2e bij New Scientist Wetenschapstalent 2019

Datum van item

4 juni 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

14x bekeken

Alie de Boer heeft de tweede prijs in de wacht gesleept tijdens de uitreiking van de New Scientist Wetenschapstalent 2019. Matthieu de Schipper van de Technische Universiteit Delft is de winnaar van dit jaar. Alie de Boer is universitair docent en onderzoeker bij het Food Claims Centre op de UM-campus in Venlo.

Baanbrekende onderzoeken

Vrijdag 31 mei vond de prijsuitreiking plaats ter afsluiting van het event New Scientist Live. In totaal kon het publiek stemmen op 25 veelbelovende wetenschappelijke talenten uit Nederland en Vlaanderen. Ruim 8000 mensen brachten hun stem uit en in combinatie met een vakjuryoordeel, zat Alie tussen de vijf kanshebbers. De vakjury heeft de inzendingen beoordeeld op wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek, originaliteit en de mate waarin de onderzoeker het onderzoek communiceert naar het brede publiek. De vijf finalisten presenteerden hun onderzoek voor het publiek in de zaal.

Onderzoek over ‘gezonde’ voeding

De centrale vraag van Alie de Boer is: “Wat zeggen gezondheidsclaims op voedingsproducten nou werkelijk? Is frisdrank gezond als er op het label ‘bevat vitamine C’ staat? Je drinkt immer meer dan alleen dat stofje.” Alie bekijkt hoe je wetenschappelijk kunt vaststellen of voeding juridisch gezien veilig en gezond is. Ze zoekt bijvoorbeeld antwoord op de vraag hoe je de gezondheidseffecten van een geheel product in kaart kunt brengen. Betere wet- en regelgeving in combinatie met nieuwe onderzoeksmethoden zorgt er enerzijds voor dat consumenten meer worden beschermd en anderzijds dat bedrijven betere voeding ontwikkelen.

Bron: Universiteit Maastricht