Eric en Marianne Geurts telen op een oppervlakte van 35.000 m2 in Oirlo hun smaakvolle trostomaten. Het familiebedrijf dat in 1967 werd opgericht produceerde aanvankelijk verschillende soorten groenten en bloemen, maar is sinds 1980 volledig gericht op tomaten. In gesprek met Nieuwe Oogst vertelt Eric Geurts hoe hij zich voortdurend inspant het bedrijf up-to-date te houden door investeringen op het gebied van energie, waterbesparing, biologische bestrijding en kwaliteitszorg.
CO2 neutraal
Als ruim tien jaar geleden de gasprijzen, mede door de stijgende energiebelasting, de pan uitrijzen, hebben vooral grootgebruikers als glastuinders het financieel lastig. In de wintermaanden staan de kosten niet meer in verhouding tot de opbrengsten, herinnert Geurts zich. "En vijf jaar later kregen we brieven van de overheid; of we in 2024 van het gas af konden zijn."
De familie Geurts besloot het roer om te gooien en te zoeken naar een alternatief voor het gas. Nu draaien voor het tweede jaar op rij twee biomassakachels op het bedrijf. Ze leveren warmte die rechtstreeks de kas ingaat én die wordt gebruikt om met een turbine stroom op te wekken. Wat dan nog overblijft, wordt opgeslagen in een groot buffervat en op een later moment benut. "We kunnen nu CO2-neutraal tomaten kweken en houden genoeg stroom over om terug te leveren aan het energienet", zegt de glastuinder.
Hoewel het verstoken van biomassa de afgelopen tijd in een negatief daglicht staat, vooral vanwege de aanvoer van hout uit alle windstreken, gebruikt Geurts juist snoeihout uit de buurt. "Om onze kachels te draaien, worden geen gezonde bomen gekapt." Het gaat om snoei- en dunningshout, waarvoor geen andere geschikte toepassing wordt gevonden. Het hout wordt rechtstreeks vanuit snoeiwerkzaamheden aangevoerd.
Gezonde gewassen
Geurts teelt trostomaten van de rassen Gerdicia en Tomicia. In november wordt het tomatenzaad bij de plantenkweker gezaaid. De plantenkweker kweekt de plant op totdat hij ongeveer 40 cm groot is, waarna Geurts de planten op steenwol matten in de kas plaatst. Als in de derde week van januari de eerste bloemetjes gaan bloeien worden er hommels in de kas uitgezet voor de bestuiving.
"De grootste uitdaging is om je gewassen gezond te houden", vindt de glastuinder. 'Warmte en een lage luchtvochtigheid spelen daarbij een belangrijke rol om de schimmeldruk laag te houden. Daarnaast zetten we natuurlijke vijanden in om vooral rupsen en witte vliegen te bestrijden.'
Voor de tomatenkweker en zijn vaste personeel heeft het vroeg opsporen van plagen en plantenziekten prioriteit. "Dan kun je lokaal bestrijden en dat voorkomt veel problemen. We gebruiken zo weinig mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen, maar soms is het gewoon nodig. Daarom is het belangrijk dat goede middelen beschikbaar blijven."
Milieu
Het milieu is een belangrijke factor in de bedrijfsvoering van de tomatenkwekerij. Geurts levert via telersvereniging Fossa Eugenia en is PlanetProof-gecertificeerd. Zelfs bij de verpakkingen kiest Geurts voor een duurzamere optie. De dozen zijn van een lichter maar sterker soort papier dan reguliere dozen en hebben een aanzienlijk lagere CO2 footprint.
Maar het is niet altijd eenvoudig te voldoen aan alle milieu-eisen. Hoewel de ondernemer graag 'een positief verhaal' vertelt en 'trots is op het familiebedrijf', kraakt hij graag een kritische noot. Zeker als werkgever neemt de regeldruk alsmaar toe en milieu-investeringen schreeuwen om schaalgrootte om uit de kosten te komen. "We hebben simpelweg een dubbeltje per kilo meer nodig om aan alle eisen en wensen vanuit de maatschappij te voldoen en genoeg inkomen over te houden, ook als buffer voor slechte jaren. Nu krijgen glastuinders minimale prijzen en ze nemen maximaal risico: dat is géén gezonde situatie."
Opvolging
In dat opzicht twijfelt Geurts of het een goed idee is het bedrijf over te dragen aan zijn drie dochters. Hoewel ze alle drie hun steentje bijdragen en erg geïnteresseerd zijn in de tuinbouw, is Geurts onzeker. "Het is natuurlijk leuk als ze verder willen", zegt hij. "Maar met alle wet- en regelgeving vraag ik me soms af of ze er nog aan moeten beginnen."
Exact weten hoe de biomassakachels van Tomatenkwekerij Geurts werken? Kijk dan hier. Voor meer achtergronden over klimaat en energie in de agrofood kan je dit achtergrondartikel lezen.
Bron: Nieuwe Oogst