Meten is weten, een wijsheid die in steeds meer sectoren wordt toegepast. Ook in de land- en tuinbouw is het verzamelen van data niet meer weg te denken en daarbij spelen sensoren een grote rol. Yookr is een bedrijf uit Venlo dat draadloze sensoren inzet in het veld en de kas om zo gegevens te verzamelen. Directeur John van Helden vertelt in een interview met Brightlands hoe het werkt en waarom het juist nu zo belangrijk is.
Real time sturing
Yookr is gespecialiseerd in het in kaart brengen van belangrijke klimaat- en groeifactoren in het veld en de kas. Via draadloze sensoren kunnen zij heel veel meten: van luchtvochtigheid, CO2 en temperatuur tot groeilicht, bodemvocht en gewichtsontwikkeling van de vruchten. Door deze data slim aan elkaar te koppelen kan een ondernemer snel inspelen op de veranderingen in het veld of de kas en dit op tijd bijsturen. Niet achteraf, maar real time.
Volgens John van Helden, directeur van Yookr, maken sensoren het leven van een teler een stuk gemakkelijker. "Met de inzet van sensoren kun je de productiviteit verhogen, kwaliteit verbeteren, vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen, kosten reduceren en energie besparen. Je kunt niet alleen het verleden en het heden monitoren, maar ook gebruik maken van weersvoorspellingen en alarmeringen instellen. Dit helpt de ondernemer om meer inzicht te krijgen in zijn bedrijfsprocessen. Hij leert zijn bedrijf zo nog beter kennen."
Groeien
De orderportefeuille van de Venlose startup is ondanks de crisis goed gevuld. Dit is volgens John te danken aan het feit dat de voedingstuinbouw (m.u.v. de bedrijven die rechtstreeks aan restaurants leveren) ook weinig last heeft van de crisis. "De sector produceert gewoon door, omdat we nu eenmaal iedere dag moeten eten. De consument gaat nu minder vaak uiteten en kookt vaker zelf. Onze klanten leveren vooral aan de retail en die doen goede zaken: de omzet van de supermarkten is gemiddeld 25 procent hoger dan normaal. Overigens plukt de tuinder hier helaas niet altijd de vruchten van. Dit is ook een belangrijk speerpunt voor ons: we willen data inzetten als ondersteuning voor de telers zodat zij een eerlijkere prijs krijgen voor hun producten."
Groene vingers
Yookr ontwikkelt vanuit de data een optimaal klimaat en groeiproces. Maar data kunnen ook gebruikt worden om specifieke teeltkennis van een teler te bewaren. Via het Duits-Nederlandse project 'Gärtners Grüner Daumen' ontwikkelt het Venlose bedrijf een systeem waarin telers gegevens kunnen bijhouden over gebruik van gewasbescherming, gebruik van kunstmest en waterverbruik. "De teler leert het systeem welke beslissingen hij neemt in zijn productieproces. In de tweede fase gaat het systeem via kunstmatige intelligentie activiteiten voorstellen op basis van de eerdere beslissingen die de teler genomen heeft. Zo wordt de kennis van de teler gedigitaliseerd en de specifieke kennis bewaard."
Gezondheid
John denkt dat een onderwerp als gezondheid door de crisis meer aangezwengeld wordt. "Ik ben nu bijvoorbeeld in gesprek met een teler van blauwe bessen die rassen wil gaan ontwikkelen met minder zouten erin. Een teler zal meer moeten gaan luisteren naar de gezondheidswensen van de consument en daar met zijn producten slim op inspelen. Ook de bodem waarin we producten telen wordt steeds belangrijker: wat hebben het product en de grond nodig om zich optimaal te ontwikkelen? Daar weten we nu echt nog te weinig van. Dit kunnen we met sensoren en data meetbaar en inzichtelijk maken."
Bundelen
De mogelijkheden met sensoren en data zijn volgens John eindeloos. "We bundelen niet alleen de data van sensoren, maar we kunnen ook koppelingen maken tussen sensoren, camera's, apparaten en processen waardoor er unieke mogelijkheden ontstaan. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een project om tropische gewassen te kweken in een Nederlands kas. Door al die koppelingen te maken, leren we hoe het kweekproces werkt. Als we dit proces kunnen doorgronden, kunnen we de lekkerste tropische vruchten ook hier kweken. Data en sensoren maken het mogelijk overal ter wereld op een hoogwaardige manier te telen."
Community
Wil je zelf aan de slag met het verzamelen van data in jouw bedrijf? In een onlangs gegeven webinar word je op weg geholpen. Je kunt ook lid worden van de Kiempunt Limburg groep 'Digitalisering, Precisie Landbouw en Big Data' waar je met andere ondernemers in contact komt over dit onderwerp.