In maart startte de eerste ronde van het incubatie- en acceleratieprogramma BL.INC. Zes start-ups met innovatieve plannen op het gebied van gezonde en veilige voeding, land- of tuinbouw of biocirculaire economie gingen aan de slag met het kennis- en adviesprogramma op Brightlands Campus Greenport Venlo. Kiempunt sprak met Brightlands Business Developer Elle Janssen over het verloop en de resultaten van deze eerste ronde BL.INC.
De eerste ronde van BL.INC is bijna afgerond. Welke zes start-ups deden mee?
- My-Pro: werkt aan het produceren van duurzame eiwitten met hoge kwaliteit aminozuren vanuit reststromen
- Faeïg: heeft een biologisch afbreekbare stick ontwikkeld die waarde toevoegt aan water
- Aigro: werkt aan een elektrische onkruidbestrijdingstechnologie die een effectief en kostenefficiënt alternatief biedt voor het gebruik van herbiciden
- Test & Taste: heeft een onafhankelijk smaakcentrum opgezet waar bedrijven en instanties smaaktesten kunnen laten uitvoeren bij verschillende doelgroepen
- NutriWorkx: werkt aan het aanbieden van een online health abonnement op het gebied van vitamines en voedingssupplementen
- All Seeing Eye: heeft als eerste product de stamdiktemeter ontwikkeld; een portable of embedded device welke volautomatisch de stamdikte van laan- en vruchtbomen op een perceel kan meten
Zijn er concrete voorbeelden van stappen die de start-ups hebben kunnen maken dankzij BL.INC?
“Alle deelnemers ondervinden de meerwaarde van de directe toegang tot het campusnetwerk van kennispartners en experts. Ook de coaching van de ervaren ondernemers, hun mentoren, helpen de start-ups goed op weg. Ze zijn hierdoor in staat om hun propositie aan te scherpen en een beter beeld te krijgen van de klant. Ze gaan samenwerkingen aan, waardoor ze een versnelde start kunnen realiseren. En dat alles in slechts drie maanden tijd, met een hoge intensiteit.”
Samenwerking is een belangrijk aspect van BL.INC. Wat zijn de ontwikkelingen die op dit gebied hebben plaatsgevonden?
“Samenwerking is cruciaal om te komen tot innovatie en tot toegang tot de markt. Alle zes de start-ups zijn in gesprek met potentiele samenwerkingspartners om hun idee verder te brengen. De start-ups hebben een langetermijnvisie en achten het dan ook van belang om samenwerkingspartners voor de langere termijn te vinden. Een partij waar ze op kunnen bouwen, die hun versterkt en die ze kunnen vertrouwen.
Zo is NutriWorkx onder andere in gesprek met Brightlabs voor de Micro Sampling Kit om vitamines in het bloed te meten. Aigro is elke vrijdag te vinden bij een blauwe bessenkweker om hun idee te valideren en gevoel te krijgen bij de markt. Vanuit Test & Taste wordt een samenwerking met Universiteit Maastricht nader vorm gegeven en ze zijn in gesprek met launching customers. Faeïg heeft de eerste gesprekken met een potentiële samenwerkingspartner voor productiedoeleinden.”
Heeft het coronavirus invloed gehad op het programma en de uitvoering ervan?
“Door het coronavirus hebben we een andere vorm moeten geven aan de uitvoering van het programma. In plaats van fysieke bijeenkomsten hebben we deze nu online georganiseerd. Dit verloopt buitengewoon goed. De start-ups zijn ondernemers die erg flexibel zijn.”
Heeft het coronavirus invloed gehad op de ideeën die zijn ontstaan bij de startups? Misschien hebben ze hun plannen veranderd/bijgeschaafd?
“De deelnemers aan het programma zijn echte start-ups. Ze bevinden zich in een vroege fase en zijn vooral bezig met het nader vormgeven en aanscherpen van hun bedrijfsidee. Daarmee heeft corona even veel of even weinig tot geen invloed gehad op de start-ups.”
Wat hopen jullie bereikt te hebben bij het afsluiten van de eerste ronde?
“Ons doel is de start-ups te ondersteunen om zo hun slagingskans te vergroten en daarmee duurzaam ondernemerschap en innovatie in de regio stimuleren. Innovatieve ondernemers doen nu veelal zelf een beroep op verschillende partijen om hun start-up of spin-off van de grond te krijgen. Dat is niet efficiënt voor de ondernemers, maar ook niet voor de partijen die hen graag willen ondersteunen. Dit heeft er toe geleid dat LIOF, Rabobank, Regio Noord-Limburg en Brightlands Campus Greenport Venlo BL.INC zijn gestart.”
Hoe zien de volgende twee rondes van BL.INC eruit?
“BL.INC zal in de basis een incubatie- en acceleratieprogramma blijven, waarin innovatieve ondernemers op gebied van gezonde en veilige voeding, land- of tuinbouw (future farming) of biocirculaire economie gedurende drie maanden ondersteund worden. De tweede ronde wordt een acceleratieprogramma voor scale-ups en gaat half juli van start. Hiervoor kunnen ondernemers zich nog inschrijven. De derde ronde staat gepland voor het najaar en wordt ingevuld naar de behoefte van ondernemers.
The Grand Finale
Op donderdag 11 juni wordt de eerste ronde van BL.INC afgesloten met The Grand Finale. De zes start-ups presenteren zich aan een jurypanel, dat na alle pitches een winnaar uitroept. Maar ook jij, als deelnemer aan het event, kan je stem uitbrengen op wie volgens jou het meest belovende idee heeft. Dit zal de publiekswinnaar zijn. Meer informatie over het online bijwonen van The Grand Finale vind je hier.
Foto: Brightlands Campus Greenport Venlo, genomen tijdens het BL.INC kick-off event op 3 maart 2020