Plukrijpe paprika's tellen met een robot

Datum van item

20 januari 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

15x bekeken

Paprikateler Litjens uit Meterik had de behoefte om de oogst van zijn paprika's te optimaliseren. Misschien zou een robot kunnen helpen? Met deze vraag ging Alexander Warkus aan de slag, destijds een student van Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo. Met de software die hij ontwikkelde kunnen telers nu de plukrijpe paprika's aan hun planten tellen.

Tellende robot

Het werk van Alexander Warkus vond plaats in het GreenTechLab van Fontys Venlo. Hij ontwikkelde software waarmee een robot in staat is paprika's te herkennen en te tellen. De robot beweegt over buizen in de kas en scant de paprikaplanten. De machine houdt voor de telers bij waar de plukrijpe paprika's hangen en hoeveel het er zijn. Hierdoor kan de teler het werk gemakkelijker plannen en kunnen ondernemers beter inschatten hoeveel plukkers ze voor de oogst nodig hebben.

Nog niet klaar

Afgelopen zomer studeerde Alexander Warkus af aan de opleiding Informatica – Software Engineering. Hij rondde zijn bacheloropleiding af met de ontwikkeling van deze software, én won er ook de Fontys Onderzoeksprijs mee. Toch is de ontwikkelde software nog niet klaar. "De volgende stap is dat er een robot door de kas rondrijdt die ziet of een paprika al dan niet rijp is en de rijpe exemplaren daarna ook plukt", zegt Warkus.

Een andere Fontys student verdiept zich verder in de nog openstaande vraagstukken rondom het tellen van paprika's. Warkus is nog altijd betrokken, nu vanuit de rol als informaticus bij het Fontys GreenTechLab. Hij begeleidt de student die de software verder wil gaan ontwikkelen.

Bron: Nieuwe Oogst