Plasma gaat strijd aan met voedselbederf

Datum van item

25 maart 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

95x bekeken

Enige tijd geleden spraken we met Jeroen Rondeel van Blue Engineering over het gebruik van plasma in de agrofoodsector. Destijds ging het vooral over de aanpak van problemen rond hygiëne en stankoverlast, maar plasma heeft nog andere mogelijkheden. In een interview van directeur Gus van der Feltz met Brightlands Campus Greenport Venlo wordt meer duidelijk over hoe plasma ingezet kan worden voor een langere houdbaarheid van voedsel.

Wat is plasma

Hoe zat het ook alweer? Plasma is een natuurlijk verschijnsel, dat ontstaat wanneer energie zich door de lucht verplaatst. Dit klinkt ingewikkeld, maar iedereen kent plasma. Neem een tl-balk: als die aanspringt, is dit de plasma-fase. Of een bliksemschicht, ook zo’n een bekend verschijnsel, is een plasma. Gus van der Feltz legt uit hoe plasma gemaakt wordt: "Wij gebruiken met plasma geactiveerd water en waterdamp. Dat maken we van slechts drie ingrediënten: water, lucht en elektriciteit. Als je water met plasma behandelt, doe je in feite hetzelfde als Moeder Natuur tijdens een onweersbui: je brengt de lucht in het water - kunstmatig - in de plasmafase. Plasmawater kan je ook eenvoudig opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt."

Friet en kaas

Onder de naam Blue Plasma, een spin-off van Blue Engineering, wordt volop onderzoek gedaan. Soms worden uitstapjes gemaakt naar andere sectoren, bijvoorbeeld voor het desinfecteren van mondkapjes, maar meestal richt het bedrijf zich vooral op de food, agro en voedselverwerking. Van der Feltz: "We doen nu een onderzoek naar friet: de aardappels worden verwerkt in een fabriek tot frieten en gaan in zakken naar de snackbar. We zijn aan het kijken of we deze frieten met een plasmabehandeling langer houdbaar kunnen krijgen. Dit scheelt transport- en opslagkosten en gaat voedselverspilling tegen. We kijken ook naar de verwerking van kaas. Kazen liggen vaak maandenlang in een pakhuis te rijpen, waardoor er schimmel op de korst kan ontstaan. Op de korst is niet erg, maar je wil niet dat die schimmel de kaas infecteert bij de verwerking tot bijvoorbeeld raspkaas. Plasma kan hierin een rol spelen."

Tijd

Blue Plasma timmert al een aantal jaar aan de weg. Toch is de plasmatechniek, ondanks mooie resultaten, nog geen gemeengoed. Van der Feltz legt uit: "De wet- en regelgeving is nog niet zover dat we deze nieuwe techniek altijd mogen gebruiken. De vraag naar schoon, veilig, beter en duurzaam voedsel stijgt en plasma is een goede kandidaat die hieraan kan bijdragen. Maar bij voedsel staat veiligheid natuurlijk voorop, dus het is aan ons om te bewijzen dat deze techniek echt werkt en veilig is. Dat kost tijd en geld. We zijn nu een coalitie aan het bouwen met allerlei partijen, ook concurrenten, om dit voor elkaar te krijgen. We mikken erop dat we deze techniek binnen anderhalf jaar ook in de voeding kunnen gebruiken."

Verder lezen? Het volledige interview vind je op Brightlands Campus Greenport Venlo. Ons gesprek met Jeroen Rondeel over de inzet van plasma bij hygiëne en stankoverlast vind je hier.