Peter Korsten (Botany) combineert productontwikkeling en ondernemen

Datum van item

13 februari 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

249x bekeken

In Meterik, Limburg ligt het bedrijf Botany. 15 jaar geleden hebben Peter en twee collega's het bedrijf opgericht. Door een reorganisatie bij zijn oude werkgever is zijn plan voor een omslag naar co-creatie met bedrijven in de glastuinbouw in de ijskast komen te staan. Met z’n drieën durfde Peter het aan om het plan alsnog uit te voeren, maar dan zelf binnen een nieuw bedrijf. Samen met WUR Glastuinbouw hebben ze een deal gesloten en ‘Botany’ was geboren.

Onderscheidend in research & development

Botany richt zich op het faciliteren van research & development in de tuinbouwsector. In de beginjaren teelden ze ook nog groente, bloemen en potplanten voor extra inkomsten. De teelt is uiteindelijk afgestoten. Botany richt zich nu op zes onderwerpen, namelijk plantfysiologyie, zaadfysiologie, entomologie, fytopahtologie, teelttechniek en teeltsystemen. "We ontwikkelen proeven, doen onderzoek, maken prototypes en begeleiden het ontwikkelen van producten", vertelt Peter.

Botany onderscheidt zich van andere bedrijven, omdat zij zich richten op de professionele tuinder, specifiek de research & developmentbedrijven. Dit zijn dan de veredelaars/vermeerderaars, agrochemici en agrotechnici. Zij denken mee over het ontwikkelen van een product, terwijl het bedrijf het product zelf op de markt brengt. Onder de Botany groep vallen vijf bedrijven: Botany, Exploras, Innoveins, Innoveins Seeds Solutions en Brightbox.

“Als ik terugkijk op ons oorspronkelijke plan, dan zijn we daar heel dichtbij gebleven. De visie is niet veranderd, wel aangepast op de ontwikkelingen in de markt. Co-creatie is nog steeds de rode draad door alle werkzaamheden heen. En we hebben onderzoek betaalbaar gemaakt”, aldus Peter.

Als oud-student kan Peter HAS studenten meegeven om “goed te duiken in de inhoudelijke vakken. Als directeur richt ik mij veel minder dan vroeger op het plantenvak (…), maar juist omdat ik veel plantenkennis heb, kan ik binnen het bedrijf de juiste koppelingen leggen en weet ik waar het écht om gaat. Dat is mijns inziens de meerwaarde van de HAS’er.”

Peter in het kort

Als zoon van een tomatenkweker koos Peter voor een opleiding aan HAS Hogeschool, zodat hij het familiebedrijf kon overnemen. Op de opleiding aangekomen, bleek dat er veel meer te ontdekken was dan kweken alleen. Peter heeft meerdere functies binnen verschillende bedrijven bekleed. Zo is hij onderzoek bemesting geweest, heeft hij een team tuinbouwadviseurs en een onderzoekslab geleid, gaf hij advies en hield hij zich bezig met productontwikkeling.

Lees hier het hele interview met Peter.