Organic Nutrition Centre in aanbouw voor circulaire benadering van champignonverwerking

Datum van item

12 februari 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

474x bekeken

Vrijdag 1 februari startte officieel de realisatie van het Organic Nutrition Centre, een duurzame bedrijfsontwikkeling op het terrein van champignonkwekerij en initiatiefnemer Sikes Champignons B.V. Naast de champignonkwekerij komt er een eigen faciliteit voor het verwerken van de champignons en een faciliteit om compost te verwaarden door deze te drogen met behulp van een biomassa-energiecentrale.


Organic Nutrition Centre

Het Organic Nutrition Centre is de eerste productielocatie van de Organic Nutrition Group (ONG). Het 7.500 m2 grote pand wordt in Ysselsteyn gebouwd en zal einde van het jaar worden opgeleverd.
Compost van de nabijgelegen champignontelers wordt verwerkt tot duurzame C2C-substraten in de vorm van gedroogde compostkorrels. Voor het drogen van de compost wordt een duurzame energiecentrale opgericht in de vorm van een houtstookinstallatie waarin snoeihout/biomassa wordt verbrand en omgezet in warmte en elektriciteit. De warmte wordt ingezet voor het drogen van compost, de restwarmte benut in de champignonkwekerij en de elektriciteit toegepast in de champignonkwekerij en -verwerking. Het gehele substraatproductieproces in het Organic Nutrition Centre is CO2-neutraal.
De circulaire benadering sluit aan bij de filosofie van ‘Kringlooplandbouw’ zoals minister Schouten deze onlangs introduceerde.

Mogelijk uitbreiding naar Zevenellen in Leudal

Organic Nutrition Centre is inmiddels ook met de gemeente Leudal in gesprek over de mogelijkheden om zich als bedrijf te vestigen op het bedrijventerrein Zevenellen. Zevenellen is aangewezen als hét industriepark in Midden-Limburg waar op een verantwoorde en veilige manier duurzame grondstoffen en energie worden geproduceerd en waar een proces plaatsvindt van kennis en innovaties op het gebied van biobased agriculture. Sikes past deze vorm van ondernemen toe.

Echt circulair gaat wereldwijd

Paul Verhoeven, een van de directeuren van ONG: “De afgelopen maanden heeft Sikes nauw samengewerkt met overheden, omwonenden en medewerkers om het ambitieuze circulaire project voor te bereiden. Nu is het aan ONG om dit voor de champignonsector wereldwijd unieke project verder uit te rollen.
Een zeer belangrijke schakel tot het succes van dit circulaire doel is dat de afzet van deze substraten ook reeds georganiseerd is in samenwerkingsverbanden in Azië. Hiermee maken we de cirkel pas echt rond.”

Bron: Mushroom Valley