Limburgse instellingen gaan samenwerken met onderzoeksinstituut CERN

Datum van item

21 februari 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

89x bekeken

Kennisinstituut CORMEC in Roermond en de Universiteiten van Maastricht en Wageningen gaan samenwerken met onderzoeksinstituut CERN om nieuwe inzichten te krijgen over de marktwerking bij de totstandkoming van landbouwprijzen en om fraude op te sporen.

Wat kan een deeltjesversneller ons leren over financieel risicomanagement voor boeren? Veel, denkt voorzitter Bas Boots. CORMEC staat voor Commodity Risk Management Expertise Center en is een kennisinstituut in Roermond.
Door samen te werken met de universiteiten en het gerenommeerde instituut CERN hoopt men nieuwe inzichten te krijgen over de werking van financiële markten en fraude op die markten op te sporen. Boots: “Er gaan veel bedragen door landbouwtermijnmarkten. Als die markten beter werken, is dat goed voor de voedselprijzen en de stabiliteit.”

Bundelen van kennis

Het onderzoek combineert unieke marktgegevens van WUR en CORMEC en hun uitgebreide kennis van markten met belangrijke expertise van CERN op het gebied van data-analyse en technieken als ROOT. Dankzij die technieken kunnen heel kleine signalen worden opgepikt uit enorme hoeveelheden data die duiden op frauduleus gedrag. Zo zouden marktfluctuaties als gevolg van marktontwerp en marktmanipulaties opgemerkt kunnen worden en fraude aangepakt worden.

Big data technieken

In het instituut in Zwitserland wordt onderzoek gedaan naar de oerknal. Dat gebeurt met een deeltjesversneller, waarbij onderzoekers deeltjes met enorme snelheden op elkaar laten botsen. Die botsingen leveren heel veel data op. Zo worden onder andere de krachten gemeten die vrij komen en de snelheid waarmee de protonen op elkaar botsen. Om al die data te kunnen verwerken, zijn in Zwitserland nieuwe technieken ontwikkeld. Die technieken gaan de partijen nu ook toepassen op de financiële markten. Professor Joost Pennings, verbonden aan de Universiteiten van Wageningen (WUR) en Maastricht (UM): “Wat in Zwitserland gebeurt in de deeltjesversneller, lijkt eigenlijk heel veel op wat er gebeurt op de beurzen. Op de markten heb je bieden en laten. Als dat bij elkaar komt, krijg je botsingen. Net als bij de protonen.”

Speld in hooiberg

“De samenwerking tussen CERN, Universiteit Maastricht, CORMEC en WUR is een voorbeeld van hoe verschillende wetenschappen elkaar kunnen inspireren”, zegt Sittardenaar Han Dols. Hij is hoofd van de afdeling business development bij CERN: "Onze jarenlange ervaring in analyse van big data vormt een uitstekende basis voor dit project. CERN is goed in het meten van heel kleine signalen. We zijn in feite op zoek naar een speld in een hooiberg.” Daarnaast verwacht Dols dat CERN op haar beurt kan leren van de analyse-methodes die gebruikt worden in de financiële wereld.

Lobby voor Einstein Telescoop

Het project vergt een investering in de komende drie jaar van 2,9 miljoen euro, grotendeels bekostigd door de universiteiten. De provincie Limburg draagt 100.000 euro bij. Volgens gedeputeerde Van den Akker kan de samenwerking met CERN helpen om ook de Einstein Telescoop naar de regio te krijgen, een belangrijk initiatief waarmee onderzoek gedaan kan worden naar zwaartekrachtgolven en het ontstaan van het heelal. Van den Akker: “Als we een soort hub van CERN kunnen worden, is dat natuurlijk goed voor onze lobby. Want ook in het gerenommeerde instituut in Zwitserland wordt onderzoek gedaan naar de oerknal.”

bronnen: 1Limburg, WUR, CERN

fotocredits: CERN