Nieuwe proeffabriek in Geleen voor productie duurzaam eiwit voor diervoeder

Datum van item

29 oktober 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

215x bekeken

De impact van import van veevoer is een van de grote onderwerpen in het debat rond een milieuvriendelijke landbouw. Er wordt dan ook volop gezocht naar duurzamere alternatieven voor het traditionele voer. Het Brits-Nederlandse biotechbedrijf Deep Branch is een scale-up die technologie inzet om eiwitten voor diervoer te produceren waarbij de CO2-uitstoot met wel negentig procent afneemt. Ze bouwen de komende tijd een nieuwe proeffabriek op Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

Vismeel en soja

Peter Rowe, medeoprichter en CEO van Deep Branch, legt uit: "Kweekvis en pluimvee in Europa worden hoofdzakelijk gevoerd met vismeel en soja, voornamelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Dat is bepaald niet duurzaam. Om vismeel te maken, moeten de zeeën worden leeggevist. En om soja te verbouwen, gaan delen van het regenwoud tegen de vlakte. Bovendien is het transport van deze eiwitten belastend voor het milieu. Wij kunnen met CO2, water, waterstof en micro-organismen hoogwaardige eiwitten maken die specifiek geschikt zijn als grondstof voor veevoeder. Een procedé waarmee de CO2-uitstoot in vergelijking met de huidige gebruikte eiwitbronnen met meer dan 90 procent daalt."

Subsidie

De technologie heeft zich inmiddels in het laboratorium en op kleinere schaal bewezen. Reden voor Deep Branch om nu op te schalen. Onlangs ontving Deep Branch een subsidie van 2,5 miljoen euro van de EIC Accelerator, onderdeel van de Europese Innovatieraad. Met dit geld bouwt het bedrijf een proeffabriek in gebouw 55 op de Chemelot Campus.

Het bedrijf koos voor een vestiging op de Chemelot Campus na een eerdere zoektocht in Engeland. "Op de Chemelot Campus vinden we echt alles wat we nodig hebben. Deze campus heeft alle faciliteiten inclusief infrastructuur en vergunningen, veel expertise op het gebied van chemische processen, deskundige mensen én duurzame ambities,” aldus Peter Rowe.

Juiste recepten

De proeffabriek is voor Deep Branch essentieel om de juiste recepten te vinden voor 'Proton', zoals de nieuwe voedingsstof heet. In het proces worden micro-organismen ingezet om de uitstoot van koolstofdioxide door industrie om te zetten naar een voedingsrijk eiwit. De liefhebber kan hier meer lezen over hoe dat werkt.

Naar verwachting zal de installatie in het tweede kwartaal van volgend jaar in gebruik genomen worden. De eiwitten zullen gebruikt worden in zalm- en kippenvoer van BioMar en AB Agri, twee leidende Europese marktspelers in diervoeding.

Meer innovaties rondom diervoeder

Wil je meer lezen over duurzame alternatieven voor traditioneel veevoer? Kijk dan ook eens naar deze artikelen:

Bron: De Limburger