Tweede locatie van Kipster geopend

Datum van item

12 januari 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

56x bekeken

Kipster lanceerde in 2017 het eerste klimaatneutrale ei ter wereld, geproduceerd op de duurzame boerderij in het Limburgse Oirlo. Het bedrijf won sindsdien verschillende (internationale) prijzen, introduceerde een diervriendelijke rookworst en vond nieuwe afzetmarkten voor de eieren. Het succes leidde tot de bouw van twee hagelnieuwe stallen op een nieuwe locatie in het Gelderse Beuningen. Vorige week opende eigenaar Ruud Zanders de deuren voor bezoekers.

Zelfde formule

Op de tweede locatie van Kipster worden de laatste puntjes op de i gezet als genodigden een kijkje mogen komen nemen. De eerste kippen hebben al hun intrek genomen in het nieuwe onderkomen, waar de formule niet anders is dan op de boerderij in Oirlo. De twee nieuwe stallen zijn langgerekte glazen gebouwen, waardoor de kippen baden in daglicht. Er is een overdekte binnentuin en buiten scharrelen kunnen ze in de uitloop.

Ook hier eten de kippen een speciaal ontwikkeld voer van veilige resten uit bijvoorbeeld grote bakkerijen. Zo dragen ze bij aan een beter milieu en gaan ze verspilling tegen. Het hoort bij de visie van Ruud Zanders dat het anders moet in het mondiale voedselsysteem. "In een wereld met 9 miljard mensen hebben we alle vruchtbare grond nodig om voedsel te verbouwen voor mensen." Voor de dieren rest wat overblijft.

Fossiele brandstof wordt niet gebruikt binnen de Kipster bedrijfsvoering. Net als in Oirlo zijn de daken van de stallen in Beuningen bedekt met zonnepanelen. Dit levert meer energie op dan Kipster nodig heeft: per boerderij blijft er voor ongeveer tweehonderd huishoudens energie over. Bovendien wordt vrijkomend fijnstof afgevangen met luchtwassers.

Failliet

Duurzaamheid en dierenwelzijn stonden niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst van Ruud Zanders. Toen hij in Limburg de kippenboerderij van zijn vader overnam, bouwde hij het met zijn broer uit tot een pluimveemultinational met miljoenen kippen. Maar in 2007 ging de zaak failliet door een samenloop van omstandigheden: een verkeerde investering, een uitbraak van vogelgriep, te snelle expansie. "We groeiden harder dan we aankonden", zegt Zanders. "Een ervan hadden we nog wel aangekund. Drie was te veel."

Hij was 34 toen hij zijn huis moest verkopen en met zijn gezin naar een huurhuis vertrok. Via een producent van kippenstallen kwam hij in aanraking met Rondeel, een wijze van maatschappelijk verantwoord pluimveehouden en produceren. Hier ontstond de ommezwaai voor Ruud Zanders, die met nieuwe ideeën en drie compagnons vijf jaar later het bedrijf Kipster startte.

Goedkoopste ei

De diervriendelijke en duurzame keuzes betekenen dat de productiekosten voor Kipstereieren hoger liggen dan bij scharreleieren. Toch wil Zanders niet spreken van dure eieren. "Wij zijn klimaatneutraal, voeren onze kippen op reststromen. Alle maatschappelijke kosten nemen we mee in onze bedrijfsvoering. Als je dat meerekent, hebben wij misschien wel het goedkoopste ei."

Desalniettemin moet de markt bereid zijn die prijs te betalen. Zanders nam het besluit voor de bouw van de twee grote stallen pas nadat hij de afzet van de eieren had geregeld. Kipster sloot een vijfjarig ­contract met grote partijen als Lidl, foodservice-organisatie Albron, De Efteling, snackformule Kwalitaria en de lunchrooms van Délifrance.

Teun Verheij, directeur van foodservice-organisatie Albron heeft geen moeite met de kosten van de Kipstereieren. “Die meerprijs is verhoudingsgewijs beperkt. Voor ons gaf de doorslag dat Kipster massaal, direct en op de lange termijn kan leveren. En dat alles ook nog lekker, gezond, duurzaam en betaalbaar. Dit klopt van alle kanten.”

Bron: Kipster, Volksrant, Trouw