Familiebedrijf Kuijpers Kip is gestart met de bouw van een geheel nieuw en vooruitstrevend productiebedrijf voor kippenvlees: De Kloeke Kip. Alle stappen uit de keten bevinden zich dadelijk op één locatie in Horst, van broederij tot slagerij. De nieuwe faciliteiten zijn slim ingericht en voorzien van de nieuwste technieken, zodat Kuijpers Kip verder kan werken aan hun missie: ‘Lekker eten voor iedereen met oog voor mens, dier en milieu.’ In Limburg vond de familie een positief ondernemersklimaat om dit innovatieve korte keten bedrijf te starten.
Kuikens grootbrengen zonder antibiotica, een kippenstal bouwen zonder gasaansluiting of externe warmtetoevoer en de hele keten in de hand. Het nieuwe concept lijkt duurzaamheid, diervriendelijkheid en betaalbaarheid in één klap af te tikken. Marcel Kuijpers: 'Onze overtuiging is dat innovaties goed moeten zijn voor mens, dier en milieu. We willen op een efficiënte wijze duurzaam voedsel produceren, zodat het voor iedereen te betalen is zonder dat het milieu en het dierenwelzijn worden geschaad.' Pluimveeconcepten die alleen op dierenwelzijn zijn gericht, kosten meer energie en grondstoffen om het vlees te produceren. Daardoor is die kip minder duurzaam, maar ook duurder.
Gestart met de bouw
Er is gestart met de bouw van vier stallen, elk voor 64.000 vleeskuikens, en met de bouw van de broederij. De stallen zullen zogenaamde patiostallen worden. Familie Kuijpers is volledig overtuigd door dit type kippenstal. Zij werken er al tien jaar mee, met succes: “We hebben knalharde cijfers dat kuikens daarin goed groeien zonder antibiotica”, aldus Jan Kuijpers. De broederij zal grenzen aan die stallen, waar de warmte vandaan komt om de broederij op te warmen. De luchtwasser recyclet de warme lucht van de grotere kuikens en brengt die kiemvrij naar de kleinste kuikens. Dit noemen ze familiewarmte. Jan Kuijpers: “We maken gebruik van bestaande technieken en koppelen die aan elkaar.”
Korte keten
Behalve het voorbroeden gebeurt alles in de nieuwe locatie in Horst. Marcel Kuijpers: “Het enige transport is het transport van broedeieren van Stevensbeek naar Horst. De kuikens hoeven niet meer in een vrachtwagen. Dat is goed voor de dieren en het milieu, maar ook de kans op kruisbesmetting is kleiner.” De verticale ketenbenadering is een belangrijk verdienmodel voor de familie. “We hebben veel data en weten alles van de voorschakels. Transparantie en kwaliteit van broedeieren zijn gegarandeerd, waardoor we de kuikens optimaal kunnen laten groeien.”
Bron: Nieuwe Oogst