Nameko's, Eryngii en Maitakes van Limburgse bodem

Datum van item

18 maart 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

334x bekeken

Weet jij wat nameko's, eryngii en maitakes zijn? Misschien wordt het gemakkelijker als we er shiitake aan toevoegen? Precies, paddenstoelen! Waar we vroeger alleen witte champignons in het supermartkschap tegenkwamen, vinden we tegenwoordig allerlei exoten in het assortiment. Ze komen oorspronkelijk uit Azië, maar worden inmiddels ook gewoon in Limburg gekweekt. Bij Oakfield in Stramproy worden veertien soorten paddenstoelen geproduceerd, verpakt en geëxpedieerd.

Historie

Het begint allemaal in 1955, als dhr. Pleunis besluit een nieuw gewas toe te voegen aan zijn land- en tuinbouwbedrijf. In drie cellen worden champignons geteeld en hij heeft daarmee zoveel succes dat hij in het daaropvolgende decennium zijn overige activiteiten staakt. De twee zoons van meneer Pleunis nemen in de jaren zeventig het bedrijf over. Ze investeren in de toekomst door een volledig computergestuurde kwekerij te bouwen en gooien hoge ogen in Europa met hun innovatieve aanpak van de teelt. Het bedrijf maakt eigen compost, werkt met warmtekrachtkoppeling en verwarmde teeltbedden. Eind jaren negentig wordt het bedrijf onderdeel van Oakfield Farm Products uit Engeland. In 2017 volgt een nieuwe overname waardoor Oakfield Champignons op eigen benen komt te staan. De familie Pleunis is daarbij nog altijd actief in het bedrijf.

Exoten

In de loop der jaren heeft Oakfield het assortiment steeds meer uitgebreid. Naast de gangbare champignons kweekt het bedrijf ook allerlei exoten en is daarmee de grootste van Nederland. Er worden nu veertien soorten geproduceerd: de eryngii (koningsoesterzwam), shiitake, oesterzwam, nameko (bundelzwam), witte beukenzwam, bruine beukenzwam, maitake (eikhaas), pom pom blanc, gele oesterzwam, roze oesterzwam, cantharellen, portobello, kastanjechampignon en natuurlijk de traditionele witte champignon. "De consument heeft ontdekt dat je met paddenstoelen smaak en textuur kunt toevoegen aan (vleesloze) gerechten en dat biedt eindeloze mogelijkheden voor ons als producent", aldus directeur Lisa Van Veen.

Consument centraal

De vraag naar paddenstoelen neemt in heel Europa toe vanwege de actuele voedingstrends van minder suiker, zout, vlees en meer gezonde voeding. Met zijn vlezige structuur is de 100% biologische koningsoesterzwam bijvoorbeeld een goede vleesvervanger. Het bedrijf legt de focus volledig op de behoefte van de consument. “Alleen als je denkt vanuit de consument, kun je de markt goed bedienen. De consument wil gemak, verse en lokale producten zonder verspilling. Daarom leveren wij bijvoorbeeld paddenstoelenmixen voor risotto en voor pasta," vertelt Van Veen in een interview met AGF. Daarbij is ook het helpen en inspireren van de consument belangrijk, door online en in de pers recepten te delen en de mogelijkheden kenbaar te maken.

Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt bij de teelt van Oakfield paddenstoelen een grote rol, zoals te zien is aan de SKAL Biocertificering en het Global Gap certificaat waarover het bedrijf beschikt. Omdat Oakfield nauwkeurig volgens de vraag uit de markt produceert, komen onnodige vooraden en verspilling niet voor. Bij een verhoogde vraag kan flexibel worden opgeschaald. Ook wordt gebruik gemaakt van reststromen, zoals bij de koningsoesterzwam. Deze groeit op een zogenoemd substraat dat bestaat uit houtzaagsel, een restproduct van meubelmakers, met water waaraan mycelium (schimmelvezels) is toegevoegd. Deze voedingsbodems worden in afgesloten zakken als blokken in geklimatiseerde teeltruimtes geplaatst.

Zonnig

De Limburgse paddestoelenkwekers zien de toekomst zonnig in. Oakfield verwacht toenemende belangstelling voor meerdere exoten nu de paddenstoel een definitieve plek heeft verworven in het eetpatroon van de moderne consument. Een beetje extra hulp krijgt het bedrijf deze week van De Limburger, die verslag doet van een bedrijfsbezoek en nog eens een smakelijk recept deelt!